Index Vakbarát Hírportál

Kitiltaná Amerikából az iPhone-t a Qualcomm

2017. május 4., csütörtök 09:59

Az Apple úgy döntött, nem fizet a Qualcommnak jogdíjat a mobilcsipekért. Ez annyira felbosszantotta a Qualcomm vezetőit, hogy az amerikai hatóságoknál szeretnék elérni, tiltsák be az iPhone-ok beszállítását az Egyesült Államokba Kínából.

Az iPhone-okat ázsiai gyárakban szerelik össze, ezért ha a Qualcommnak sikerül keresztülvernie akaratát a kereskedelmi hivatalokon, akkor nagy bajba kerülhet az Apple. A lépésről a Bloomberg adott hírt egy olyan személyre hivatkozva, aki névtelen szeretett volna maradni, de állítása szerint közel áll az ügyhöz.

A Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak (International Trade Commission) meg is van a joga ahhoz, hogy leállítsa az importot, ráadásul sokkal gyorsabban dönthetnek ilyen kérdésekben, mint például a bíróságok.

A vita a Qualcomm néhány szabványa körül forog, és minden modern okostelefon után járna nekik a pénz. De az Apple szerint nem fair a rendszer és a Qualcomm a jogdíjait és az abból befolyó pénz arra használja, hogy a félvezetőkkel foglalkozó egységét segítse, amit egyébként nem tehetne meg.

A pereskedések sorozatába torkolló ügy a múlt hónapban tovább eszkalálódott, amikor az Apple úgy döntött, hogy nem fizet tovább. A két cég vezetője nem reagált a Bloomberg megkeresésére.

Rovatok