Index Vakbarát Hírportál

Androidos appok százai kémkednek ultrahanggal

2017. május 9., kedd 10:42

Német kutatók szerint eggyel több okunk van mostantól amiatt aggódni, hogy okostelefonjaink révén minden lépésünk követhető: a Braunschweigi Műszaki Egyetem friss tanulmánya szerint egy sor androidos app használ ultrahangos jelzéseket, annak érdekében, hogy nyomon kövesse a felhasználót. Mindezt természetesen titokban, a felhasználó beleegyezése nélkül teszik, figyelmeztet a tomshardware.com.

Az utóbbi években a reklámozók elkezdték egyre többet használni az úgynevezett uXDT technológiát (ultrasound cross-device tracking, kb: ultrahangos eszközök közti nyomkövetés), hogy minél részletesebb felhasználói profilt alkothassanak rólunk. A brunswicki kutatók először hat ilyen ultrahangos júzerkövető alkalmazást találtak 2015 tavaszán, fél évvel később már 39-et, míg legutóbbi szűrésük már 234 ilyen androidos appot talált. Mindemellett két városban 35 üzletben találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a bolt uXDT technológiával figyeli a vásárlókat.

Az uXDT lényege, hogy a TV-ben, rádióban, boltokban sugárzott reklámok az emberi fülnek már nem hallhatóan magas, 18-20 kHz közötti frekvencián sugároznak olyan jeleket, amiket pl az okostelefonok mikrofonjai érzékelnek, és a kémkedő appok a jelzésre releváns adatokat adnak át rólunk. Ezeket az adatokat felhasználva egyre teljesebb képet alkothatnak a reklámozók a felhasználói viselkedésünkről, segítségével pedig egyre jobban célzott reklámokat tolhatnak elénk.

A német kutatók szerint az uXDT segítségével az interneten névtelenségbe burkolózó deep-web felhasználók (pl. a Tor böngészők használói) is könnyen lenyomozhatók.

Egyelőre még nem annyira vészes a helyzet, próbálnak megnyugtatni a német kutatók: ahhoz, hogy az uXDT működjön, aktívan futnia kell a kérdéses appoknak, valamint telepítéskor jóvá kell hagyni a “RECORD_AUDIO” engedélykérést, ami a működésükhöz szükséges feltétel. Sok felhasználó persze erre nem figyel, automatikusan leokéz minden ilyesmit, csakhogy használhassa a megkívánt appot, vagy azt hiszi, hogy enélkül nem műáködik megfelelően a program.

Mindenesetre, ha tovább folytatódik az uXDT appok térhódítása, és esetleg többmilliós felhasználói táborral rendelkező appok is beépítik a kódot, ráadásul ha a Google Play (és esetleg később a Apple App Store) ennek nem is szab korlátokat, akkor szép új jövő elé nézünk.

Rovatok