Index Vakbarát Hírportál

Puhány geekek is lehetnek katonák Amerikában

2017. május 10., szerda 13:57

Az Egyesült Államok hadserege komoly gondokkal küzd: nincs elegendő informatikailag jól képzett, a kiberbiztonság területén jártas katona az állományban, így meglehetősen rosszul halad a tervezett “kiberkatonai haderő” felállítása. Kedden, a szenátus szakbizottsági meghallgatásán arra koncentráltak a szenátorok, hogy milyen hatással lehet a szakemberhiány az Egyesült Államok Kiberparancsnokságának (US Cyber Command, avagy CYBERCOM) hatékonyságára a javában dúló informatikai háború és a nemzetet érő kiberfenyegetések közepette.

Mint arról az Ars Technica beszámolt, Michael Rogers admirális, a Cybercom parancsnoka (és egyben NSA igazgatója) biztosította a szenátus bizottságát arról, hogy a hadsereg képes megfelelni az elvárásoknak, és a kitűzött határidőre, azaz 2018-ra teljes állománnyal üzemelni fog a Cybercom. Azt azonban hangsúlyozta, hogy hosszú távon kevésnek bizonyulhat a kiberhadra fogható katonák száma, akiket az egyes haderőnemek delegálnak a Cybercom egységeibe.

Mint elhangzott, az egyes haderőnemek, így például a légierő, leginkább saját céljaikra használják az informatikailag képzett katonákat, és a Cybercomnak valósággal meg kell küzdeni a belső rotációban hozzájuk kerülő kiberharcosok megtartásáért.

A meghallgatás alapján úgy tűnik, a hadsereg felismerte, hogy az emberi képességek szélesebb spektrumára van szükségük, olyanokra amik elmélyült gyakorlati tapasztalatokon alapulnak. És amik nem illeszkednek a hadsereg 5-10 éves kiképzési sémájába. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy vannak olyan szakemberek, akiket szeretne mihamarább a sorai közt tudni a hadsereg, de a jelenlegi rendszerben évekig tartana a kiképzésük, ami után hivatásos állományba lehetne venni őket.

Erre a helyzetre a megoldás az lehetne, ha rögtön tiszti rangban, a toborzás és alapkiképzés kihagyásával állhatnának a kiberhadtest szolgálatába a megfelelő tapasztalattal és szakértelemmel bíró emberek. Ezt még a legendásan kemény alapkiképzést nyújtó tengerészgyalogságnál is fontolóra veszik.

Az egyik legnagyobb gond természetesen a fizetésekkel lehet, mivel a hadsereg nyilvánvalóan nem tud versenyképes fizetést ajánlani az informatikai iparágban megszokott bérekkel szemben - még ha a hazaszeretet és az izgalmas munka sokakat jobban is motiválhat, mint a sok pénz. Ebből adódóan a Cybercom jövendő költségvetésének tetemes részét teheti majd ki a bérfejlesztés címén elnyelt összeg.

Rovatok