Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai hekkerek támadtak külföldi bankokat

2017. május 11., csütörtök 09:21

Észak-koreai hekkerek állhatnak több mint 30 ország bankja ellen 2015 és 2017 között elkövetett kibertámadások sorozata mögött, jelentette az MTI az NHK japán állami televízióra hivatkozva.

Az amerikai Symantec kiberbiztonsági vállalat szerint az észak-koreai hekkerek által bevetett kártékony számítógépes program megfertőzte a bangladesi központi bank számítógépes rendszerét. A behatolás eredményeképpen 81 millió amerikai dollárt utaltak át a Fülöp-szigetekre, ahol az részben bűnözők kezébe került. Hasonló számítógépes kódokat használtak az egyik vietnami bank ellen is, akkor egymillió dolláros kárt okoztak az elkövetők.

A Symantec szakértőinek adatai szerint a csalók ugyanazokat az azonosító kódokat használták, amelyek segítségével behatoltak a Sony Pictures Entertainment japán-amerikai filmforgalmazó céghez, miután az Kim Dzsong Unt észak-koreai vezetőt parodizáló és az észak-koreai diktátor meggyilkolását ábrázoló vígjátékot akart megjelentetni. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint észak-koreaiak álltak a történtek mögött.

Rovatok