Index Vakbarát Hírportál

Az EU-t érdekelné, miért tiltaná a laptopos repülést az USA

2017. május 12., péntek 16:38

Az Európai Bizottság illetékesei telefonon egyeztetnek Washingtonnal arról az amerikai javaslatról, hogy az Egyesült Államokba tartó repülőgépeken nem lehessen laptopot és tabletet vinni a fedélzetre – közölte pénteken Anna-Kaisa Itkonen, az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Itkonen szerint tisztázni szeretnék a javaslat célját. A sürgős telefonbeszélgetést azért kezdeményezik, mert hiába írt a témában Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja és Violeta Bulc közlekedésügyi uniós biztos levelet az amerikai illetékeseknek, erre nem érkezett válasz.

Ha az Európai Uniót is érintő biztonsági kockázat áll fent, arról értesülni szeretnénk

– mondta a szóvivő az MTI szerint.

Amerikai illetékesek kedden közölték, hogy várhatóan korlátozzák a laptopok és tabletek utastérben való szállíthatóságát az Egyesült Államokba tartó brit és európai repülőjáratok fedélzetén. A számítástechnikai eszközök ennek értelmében csak feladott poggyászban lennének szállíthatók.

Az Egyesült Államok márciusban nyolc ország – Törökország, Egyiptom, Kuvait, Egyesült Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Marokkó, Katar és Jordánia – Amerikába induló közvetlen járatainál már bevezette a telefonnál nagyobb méretű informatikai eszközökre vonatkozó korlátozást. Az intézkedést az indokolja, hogy az amerikai hírszerzés szerint egy Szomáliából induló repülőgép tavalyi esetéhez hasonlóan több járat ellen tervezhetnek robbantásos merényletet robbanóanyaggal töltött számítástechnikai eszközzel.

Rovatok