Index Vakbarát Hírportál

Saját használóik után kémkednek egyes HP laptopok

2017. május 12., péntek 11:34

Svájci biztonsági szakértők szerint egy sor HP laptopba olyan program van előre telepítve, ami rögzíti a felhasználók összes billentyűleütését, jelentette a Sky News. Azzal, hogy minden beírt szót egy könnyen elérhető adatállományban eltárol a gép, nagy kockázatnak teszi ki a használóját: egy külső támadás esetén könnyen megszerezhetővé válnak a felhasználónevek és jelszavak, a banki adatokról nem is szólva.

A Modzero kiberbiztonsági cég elemzése szerint a programot eredendően nem azért telepítették a gépre, hogy a tulajdonosa után kémkedjen, de ahogy működik, az veszélyezteti a felhasználó adatainak biztonságát. A legrosszabb, hogy erről a felhasználók nem is tudnak, mutatott rá a cég egyik tanácsadója.

A svájci szakértők először április 28-án jelezték a HP-nak a problémát, de mivel nem kaptak a cégtől választ, úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák jelentésüket, ami szerint 28, Windows 7 vagy Windows 10 operációs rendszert futtató HP modellt érint a hiba, ami legalább 2015 karácsonya óta fennáll.

“Tudunk az egyes HP gépeket érintő keylogger problémáról” – nyilatkozta a HP egyik szóvivője a Sky News-nak. “A szoftvert az egyik beszállítónk fejlesztette, hogy teszteljék vele a laptopok hangrendszereit, de a vásárlókhoz már nélküle kellett volna eljussanak a latopok. A hp.com-on hamarosan elérhető lesz a hibát javító frissítés.”

Ez év első negyedévében a HP adta el a világban értékesített személyi számítógépek csaknem húsz százalékát, évente több mint 12 milliót. Azt nem árulta el a szóvivő, hogy hány vevő lehet érintett a botrányban.

Rovatok