Index Vakbarát Hírportál

Mostantól azt tesz az mp3-mal, amit csak akar

2017. május 15., hétfő 10:36

Most már teljesen szabad az mp3 formátum, bárki arra használja fel, amire csak akarja. Erre a Red Hat mutatott rá azzal a bejelentésével, hogy a Fedora Linux következő verziójában már hivatalos mp3-tömörítő alkalmazások jelennek meg.

Miközben az mp3 az elmúlt évtizedekben teljesen tönkretette és újraépítette a teljes globális zeneipart, a tömörítési eljárást létrehozó német Fraunhofer Institute kutatóintézet a Wikipedia szerint körülbelül 100 millió eurót keresett a technológia licencelésével.

Az mp3 algoritmusa egy uniós finanszírozású alapkutatás eredményeként jött létre.

Meglepi, hogy ennyi pénz volt az mp3-ban, hiszen soha nem fizetett sem az mp3-akért, sem a tömörítőprogramokért? A licenc birtokosa nem is a kis halnak tekintett felhasználókat vette célba, hanem a nagyobb szoftvergyártóknak adta el a licenceket. Azok fizettek, akik kereskedelmi termékekbe raktak mp3-at, például egy operációs rendszer részeként adtak ki tömörítő programokat.

A szoftveripar helyzetét nehezítette, hogy a különböző országokban más-más időpontban járt le a szabadalom. Az Európai Unió területén már 2012-ben, az Egyesült Államokban viszont csak mostanában, 2017. április 23-án vált szabaddá az mp3. Ebben a káoszban vágott rendet a Fraunhofer közleménye, amelyben hivatalosan is bejelentik a licencprogram végét, és megköszönnek minden eddigi támogatást.  

Rovatok