Index Vakbarát Hírportál

Jobban látnak a Google gépei, mint az emberek

2017. május 17., szerda 19:30

Szerdán nyitotta meg kapuit a Google I/O, a keresőcég éves fejlesztői konferenciája, ahol a főszerepet a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás kapta. Sundar Pichai vezérigazgató és munkatársa rengeteg újdonságot bejelentettek.

Néhány egészen megdöbbentő számmal indított Pichai,

manapság már hét alkalmazásukat több mint 1 milliárd ember használja.

Ezek a Google kereső, az Android, a Chrome, a Youtube, a Maps, a Play Áruház és a Gmail. Pichai további adatokkal folytatta a közönség lenyűgözését:

A következő nagy áttörést a mesterséges intelligencia (MI) jelenti Pichai szerint, amit minden termékükben igyekeznek használni. Van is egy új megoldásuk, a Google Lens, amely elemezni tudja a kamera által látott képet, és meg tudja mondani, hogy mit látunk. Elég ránéznie egy virágra, és pillanatokon belül megmondja nekünk, hogy milyen fajta, de az utcán körülnézve is gyorsan felméri a terepet, és azonosítja a boltokat.

Elég ránézni a kamerával a szolgáltató wifi routerén elhelyezett cetlire, amire felírták az SSID-t és a jelszót, és a telefonunk automatikusan, gombnyomás nélkül fellép a wifire. 

A Google számítógépes látása jobban felismeri a képeket, mint az emberek

Sőt, bele is tud nyúlni a képekbe, és ha egy csirkehálós kerítés elrontja az egyébként nagyszerűen megkomponált fotónkat, akkor arról le tudja majd szedni a zavaró drótokat. Nem érzi senki sem azt, hogy a gépek kezdenek a fejünkre nőni?

Az első termék, amit Pichai bejelentett, az egy mesterséges intelligenciát támogató csip, a Cloud TPU, amely nagyon jól betanítható, és másodpercenként 180 billió lebegőpontos műveletet tud elvégezni.

A Google fő célja, hogy a mesterséges intelligenciát és a mélytanuló algoritmusokat ne csak az erre specializált tudósok tudják kihasználni, hanem több százezer fejlesztő is. Azt mondják, hogy az MI segít a dns-szekvenálásban, a rák felismerésében, és egy napon olyan molekulát is felfedezhetünk majd MI-vel, ami előre megadott módon működik.

A mesterséges intelligenciával ellátott Google Asszisztens már nemcsak Androidon elérhető, hanem iOS-en is.

Az asszisztens felé intézett kérdések 70 százalékát természetes beszéddel teszik fel a júzerek, mondja a Google, és már 100 millió eszközön elérhető. Nagy esély van rá, hogy a iPhone-júzerek közül is sokan le fogják tölteni, mert a beépített Siri messze nem tud ennyi mindent.

Az elérhető nyelvek számát is jelentősen bővítik, elérhető lesz franciául, németük, japánul, spanyolul, olasz és koreai nyelveken.

Ott vannak a konyhában

A tavaly bemutatott Google Home sok új szolgáltatással bővül, és bár nem mondják ki az Alexa nevét, a végeredmény nagyon hasonló lesz ahhoz, amit az Amazon már rég bemutatott a saját otthoni hangvezérelt asszisztensével.

Lehet irányítani a Spotify és a Deezer zeneszolgáltatását, az HBO Go és a Hulu tartalmainak lejátszását, tudunk vele telefonhívást indítani. Vagyis mi nem tudunk, mert sajnos még mindig vannak földrajzi korlátok. A Google Home az Egyesült Államokon kívül Németországban, Franciaországban, Japánban, Ausztráliában, Kanadában és az Egyesült Királyságban működik.

Miért tároljuk a fényképeket a felhőben?

Új funkciókkal bővül a Google Photos app, és már nemcsak az alapján fog képeket osztályozni, hogy melyik hol készült, vagy ki látható rajtuk, hanem javaslatokat is tesz a képek célzott megosztására. A számítógépes látás algoritmusai felismerik, ha van egy tényleg jó képünk egy adott barátunkról, ezeket összegyűjti, és javasolni fogja nekünk, hogy ezeket talán érdemes lenne elküldeni neki.

Azt is be lehet állítani, hogy a közeli rokonaink, barátaink automatikusan megkapják a róluk készült képeket, vagy hogy a párunk megkapja a saját gyerekekről készült fotókat. Elég részletesen szabályozható, hogy milyen dátum, szereplő egy egyéb paraméter alapján legyenek megosztva a képek egy közös megosztott könyvtárban.

A Google Lens is a Photos része lesz, még az idén. Segít majd nekünk rendszerezni a képeket, ha harminc képet készítünk ugyanarról a naplementéről, vagy lefotózunk egy számlát, egy elolvasni kívánt könyvet. Lesz majd egy Lens gomb a Photos alkalmazásban, és azzal lehet majd aktiválni a gépi intelligenciát. Ez nagyjából olyan, mint ahogy a Bixby működik a Samsung Galaxy S8 mobilon, csak a Google megoldása sokkal szélesebb körben, többféle mobilon lesz elérhető.  

Az új verzió, amelyik már tudja ezt, a következő hetekben jut el az androidos készülékekre.

Pénzt raknak a tévébe

Öt percen át a Youtube fényezésével altatták a nyitóbeszéd nézőközönségét, de aztán csak előálltak néhány izgalmas adattal. Évente 90 százalékkal nő a Youtube nézettsége a tévékészülékeken, és több mint félmilliárd nem mobil eszközön érhető el a Youtube.

Aztán meg kellett kapaszkodnunk, akkora hírrel rukkoltak elő:

a Youtube 360 fokos videói elérhetők lesznek a tévéken.

A közönség annyira izgatott lett tőle, hogy a pár másodperces hatásszünetben egyvalaki majdnem felkurjantott, de amikor észrevette, hogy senki más nem reagál, inkább elhallgatott. Hát nem ez lesz az év forradalmi fejlesztése, az biztos. Elég elképzelni, amikor egy béna távirányítóval elkezdünk körbeforogni a 360 fokos képen - kihagyható élménynek tűnik.

De még ennél is nagyobb őrültségnek tűnik a Super Chat nevű funkció, amivel

fizethetünk, hogy egy élő Youtube-közvetítés közben átmenetileg kiemelt helyre kerüljön a hozzászólásunk.

Azonnal tegye fel a kezét, aki fizetne azért, hogy sokan lássák a kommentjét!

A Super Chat persze arra is jó lesz, hogy a nézők adakozzanak, vagy hogy a szereplők a nézők által kért dolgokat mondják/mutassák be az élő közvetítésben. Vajon milyen gyorsan fognak kiberbűnözők (lopott hitelkártyával) lecsapni erre a funkcióra, hogy káros tartalmakat terjesszenek?

O, van itt egy új Android

Már egy ideje folyamatban van az Android O verzió fejlesztése, ebből is több részletet bemutattak. Lesz például a picture-in-picture mód, azaz folytathatjuk a Youtube videók nézését, miközben más appokba navigálunk át. Ezt sok app támogatja majd, például a Netflix, a Térkép is.

Az automatikus kitöltés minden alkalmazásban működik, például javasol majd felhasználónevet, amikor be akarunk lépni az appokba. A szöveg kijelölését pedig gépi intelligencia segíti, a szöveg alapján megpróbálja kitalálni, hogy vajon mit akarunk kijelölni. Ha például egy címet akarunk kijelölni, akkor elég lesz duplán rátapintani a szövegre, és az országtól a házszámig mindent automatikusan kijelöl majd.

A mobilok mesterséges intelligenciáját is külön csip támogatja majd

A Google hozzáférést ad az appfejlesztőknek a TensorFlow Lite mélytanuló algoritmusaihoz, amelyekkel bárki gyorsan futó MI-t építhet az alkalmazásába. A jövőben ezek az algoritmusok speciális csipeken futnak majd a mobilokban is.

Az Android O újítása az is, hogy gépi intelligencia elemzi majd a mobilokon futó appokat biztonsági szempontból, minden feltelepített alkalmazást az összes internetre kapcsolódó eszközön. Vajon azt is megmondja majd, hogy melyik app milyen személyes adatunkat küldte tovább egy gyanús kínai vagy orosz szerverre? Az nem lenne rossz.

Az Android O bétája szerdától elérhető.

Lassan csúszunk át a virtuális valóságba

Tavaly mutatkozott be a Google Daydream virtuális valóság (VR) platform, egy olyan modullal, amelybe bele lehet csúsztatni a mobilokat, hogy vr-tartalmakat nézzünk. Ezt elég kevés mobil támogatja, úgyhogy a Google tesz most egy nagyobb lépést:

jönnek az önállóan működő vr-sisakok.

Ezekben benne lesz a kijelző és minden olyan elektronika, ami a vr-hez szükséges. Lesznek rajta szenzorok, speciális csipek, és olyan nagy tapasztalattal rendelkező gyártók is beszállnak, mint a Vive sisakot gyártó HTC, vagy a dupla kamerás, a fizikai teret letapogató Phab 2 mobilt gyártó Lenovo.

Az idén megjelenő vr-sisakok is le tudják tapogatni majd körülöttük tévő objektumokat. Azok a mobilok pedig, amelyek szintén támogatják ezt a technológiát (a Google Tangót), az épületeken belül is megadják majd a pozíciónkat, hogy a boltokban oda tudjanak vezetni minket a keresett polchoz. Az Asus Zenfone AR lesz az első ilyen mobil, amely már nyáron megjelenik, és ezt több másik követi majd idén.

Rovatok