Index Vakbarát Hírportál

Kamionnal töltik fel a képeket a felhőbe

2017. május 18., csütörtök 13:56

Sikeresen túljutottunk a dvd-k és cd-k korszakán, bármilyen filmet és zenét egyetlen gombnyomással elérünk a neten, ennek ellenére még ma is vannak olyan digitális tartalmak, amiket csak raklapon, dobozban lehet elszállítani.

Ilyen adatokat állít elő többek közt a DigitalGlobe nevű cég, naponta 100 terabájtnyit, és ez már olyan mennyiség, hogy nincs az a vonal, ami hatékonyan megbirkózna vele.

A DigitalGlobe rendkívül nagy felbontású műholdas képeket készít, ezeket kormányoknak, ipari cégeknek és újságoknak adja el. A vállalat 17 éve gyűjti a felvételeket, és elhatározta, hogy az archívumát is felköltözteti a felhőbe.

Ehhez 100 petabájtot kéne megmozgatni, aminek a feltöltése egy átlagos otthoni pc-ről nagyjából 300 év lenne

Az Amazon készen állt arra, hogy tárolja és elérhetővé tegye az adatközpontjaiban ezt a rengeteg adatot, a gyors és megbízható feltöltéshez pedig egy különleges eszközt fejlesztett ki, a Snowball nevű adattárolót.

Ebben a durva fizikai hatásoknak ellenálló dobozban titkosítva lehet elmenteni 80 terabájtnyi információt, és a legegyszerűbben kamionon lehet elvinni az Amazon központjába, ahol nagy sebességű belső hálózaton felviszik a szerverekre a fájlokat. De még ebből a dobozból is több mint ezer darab kell, hogy egyszerre elszállítsák a DigitalGlobal archívumát az Amazonhoz.

Viszont van az Amazonnak egy Snowmobile nevű kamionos adattárolója is, amit csak az USA területén használnak. Hát így néz ki a 100 petabájtos sávszélesség.

Rovatok