Index Vakbarát Hírportál

Feltalálták a hangszóróként működő e-papírt

2017. május 19., péntek 10:33

Felsorolni is nehéz, hogy mi mindenre jó a Michigan Állami Egyetemen feltalált elektronikus papír, amelyről olvasni ugyan nem tudunk, de hangosan felolvashatja nekünk a híreket, és arra is alkalmassá tehető, hogy szóbeli parancsokkal tudjuk vezérelni.

Az ultravékony lap egy ferroelectret nanogenerátor (FENG), egyszerre képes mikrofonként vagy hangszóróként viselkedni, és a mozgásból nyer energiát. Például abból, hogy végighúzzuk rajta az ujjunkat - írja a LiveScience.

Elég futurisztikusan hangzik, hogy az eszközt felcsavarva zsebre vághatjuk, és amikor használni akarjuk, akkor elég rátenni egy kijelzőre vagy ablakra. A fejlesztésről a Nature Communications című tudományos lapban írt tanulmányt Nelson Sepulveda professzor és kutatócsoportja, akik tavaly decemberben közöltek cikket magáról a FENG kifejlesztéséről a Nano Energy című szaklapban.

Legutóbb még csak a vékony lap energiatermelő lehetőségeiről írnak, most erre építve fejlesztettek ki egy praktikus alkalmazási módot.

Az eszköz pont úgy működik, mint a már kapható csúcskategóriás mikrofonok. Ezekben egy piezoelektromos transzduktornak nevezett kristályos szerkezet alakítja át az érzékelt hangot elektromos jellé. Sepulveda ezt a struktúrát utánozta másfajta, olcsóbb anyagok felhasználásával.      

Rovatok