Index Vakbarát Hírportál

Kirúgnák az Ubertől az ipari titkokat lopó mérnököt

2017. május 19., péntek 16:04

Az Uber kirúgással fenyegette meg azt mérnököt, akit az Alphabethez tartozó, önjáró autót fejlesztő Waymo vádolt meg bizalmas dokumentumok eltulajdonításával. Anthony Levandowski korábban a Waymo egyik vezetője volt, és távozása előtt több mint 14 000 doksit lementett magának. Ezután a férfi alapított egy önjáró kamionokkal foglalkozó céget, és ezt eladta az Ubernek 680 millió dollárért.

Az egész ügy jelentőségét az adja, hogy a Waymo szerint az Uber által használt lézeres radar (lidar), amely az önjáró autó környezetének érzékeléséhez szükséges, nagyban épít a tőle ellopott műszaki fejlesztésekre.

Az ügyben eljáró William Alsup bíró múlt héten eltiltotta Levandowskit a vitatott technológiával kapcsolatos munkától az Ubernél, hogy ezzel is megakadályozzák a Waymo tulajdonát képező anyagok felhasználásától. A dokumentumokat vissza is kell szolgáltatni a Waymónak május 31-ig. Ha ezt nem teszi meg Levandowski, az Uber a kirúgását helyezte kilátásba.

Levandowski tovább küzd azért, hogy ne kelljen kirúgni, ha nem teljesíti a dokumentumokkal kapcsolatos követelést. Az Uber elismerte, hogy a férfi elhozott dokumentumokat a Waymótól, de azt állítja, hogy az abban szereplő technológiákat nem használta az autóiban. A bíró is azt mondta ki korábban, hogy a Waymo kevés ipari titkának van nyoma az Uber önjáró autójában, és a Waymo szabadalmi követelései alaptalanok. 

Rovatok