Index Vakbarát Hírportál

Szigorú szabályokat hozna az EU a közösségi oldalakra

2017. május 24., szerda 10:18

Az Európai Unió miniszterei jóváhagyták azt a javaslatot, amely felszólítja a közösségi oldalakat, hogy hatékonyabban lépjenek fel a gyűlöletbeszéd ellen. A legnagyobb közösségi oldalakat érintené a szabályozás, a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is.

A beterjesztést az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia, de az uniós törvényhozók maguk is hasonló szabályozáson gondolkodnak, így valószínűleg nem lesz nagy az ellenállás.

A gyűlöletbeszéd és hamis hírek elburjánzása a közösségi oldalakon növeli a nyomást rajtuk, hogy minél előbb távolítsák el az ilyen tartalmakat. Jogvédők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott szabályozás sértheti a szólásszabadságot.

A keddi megállapodás egy nappal azután történt, hogy egy öngyilkos merénylő megölt 22 embert egy manchesteri koncert után.

A javaslat egy teljesen más kérdést is szabályozna. Az online filmnézős oldalakon, mint a Netflix és Amazon Prime meghatároznák, hogy legalább harminc százalékban európai filmeket és sorozatokat kellene adni. Eredetileg húsz százalékos határt javasoltak, ezt emelték fel harminc százalékra. Ha átmegy, az jelentősen átalakíthatja az említett szolgáltatók itteni kínálatát.

Rovatok