Index Vakbarát Hírportál

A Boeing építi a hadsereg űrrepülőjét

2017. május 25., csütörtök 13:55

Az elmúlt néhány évben az amerikai hadsereg azon dolgozott, hogy egy teljesen új hiperszonikus űrrepülőt fejlesszen, amelyet rövid időn belül akár többször is az űrbe küldhetnek különböző rakományokkal, többnyire műholdakkal. Most a hadügyminisztérium a Boeinget választotta ennek lefejlesztésére.

A katonai célokra is alkalmazható fejlett technológiákat tesztelő DARPA a Boeing Phantom Express nevű programját választotta. Vagyis a DARPA és a Boeing együtt dolgoznak majd a következő katonai űrrepülőn az Experimental Spaceplane (XS-1) programon keresztül.

A program célja egy hibrid jármű megalkotása, nagyjából egy utasszállító és egy hagyományos rakéta között elhelyezkedő gépet képzelnek el. Személyzet nélkül utazna, függőlegesen szállna fel és hagyná el a Földet.

A magasból minirakétákat bocsátana ki, amelyek akár több műholdat is el tudnának helyezni  Föld körüli pályán. Ezek után az űrrepülő visszatérne a Földre és egy repülőhöz hasonlóan szállna le egy kifutópályán. Szinte azonnal készen kell állnia a következő útra, a DARPA tervei szerint ugyanis két utazás között alig néhány óra telne el.

A legkritikusabb kérdés az ár, vagyis egy-egy küldetés ára lenne. Ezt a DARPA ötmillió dollár alatt szeretné tartani. Ami elég merész cél, mert egy  Föld körüli pályára állított rakéta fellövése több száz millió dollárba kerül most. De a Boeing készen áll a feladatra.

A következő lépés a földi tesztelés lesz, ezt 2019-re tervezik. A harmadik fázisban, vagyis 2020-ban már 12-15 tesztrepülést is végeznének.

Rovatok