Index Vakbarát Hírportál

Rosszul mérik az elégetett kalóriát az okosórák

2017. május 26., péntek 09:25

A Stanford egyetem adatai szerint a legnépszerűbb fitnesz karkötők és okosórák nem mérik jól az elégetett kalóriamennyiséget. De legalább a szívritmusban jók az adataik.

Hatvan önkéntest gondosan válogatták ki elég széles körből. Olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a nem, testtömegindex, de még a bőrszínt is. Összesen 31 férfit és 29 nőt válogattak be.

A kütyük közül pedig az első generációs Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn és Samsung Gear S2 került be. Az önkénteseknek emelkedőkön kellett sétálni, majd szobabiciklin tekertek hosszasan.

Az órák és karkötők eredményeit orvosi műszerekkel mért adatokkal vetették össze. Az orvosi műszerekkel a szívet, a kilélegzett széndioxidot mérték, ez utóbbiból elég jól ki tudják számolni az elégetett kalóriákat.

Kiderült, hogy a Samsung eszközén kívül a többi egészen jó eredményeket hozott a szívdobogás mérésében. Alig öt százalékos eltérést mutattak, ami azt is jelenti, hogy hasznos információt adhatnak az orvosoknak.

Annál rosszabbul teljesítettek a kalóriaszámításnál. Ami azért annyira nem meglepő, hiszen a szívdobogást közvetlenül is lehet mérni, míg a kalóriáknál erősen kell tippelni a mozgás alapján.

Itt a legkisebb eltérés 27 százalék volt, az Apple Watch és a Fitbit mért a legkisebb hibaszázalékkal. A PulseOn azonban 93 százalékkal mérte el a kalóriákat. Ennél még az is pontosabb, ha a felhasználó tippel egyet.

Rovatok