Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyesek lehetnek a pacemakerek

2017. május 30., kedd 10:56

A WhiteScope pacemakerekről készült jelentését olvasva még az is a szívéhez kap, akinek sosem volt szívműtétje. A biztonsági szakértők összesen 8600 sebezhetőséget találtak a négy vizsgált gyártó hét különböző termékében – írja az IT Café.

A problémák egy része nem magukban az eszközökben, hanem a hozzájuk tartozó kiegészítőkben bukkant fel, de ez nem mentesíti a gyártókat a felelősség alól, amikor a betegek élete a tét.

A kutatás a rádióvezérlésű, beültethető eszközökre fókuszált, így a pacemakerek mellett kiterjedt az automatikus defibrillátorok, pulzusgenerátorok, szívritmus-szabályozó szoftverek területére is.

A megoldások hasonlóképpen működnek minden vizsgált esetben. Van egy beültetett egység, ami egy otthoni monitoring eszköz és felhőalapú rendszerhez kapcsolódik; ez továbbítja az adatokat a pacemaker programozóegységének és az orvosnak. Az orvosok így távolról módosíthatják az implantátum beállításait.

A pacemakerek mind a négy vizsgált gyártónál tartalmaznak harmadik féltől származó kódot. Ez még nem lenne baj, az viszont igen, hogy a komponensek közül több is sebezhető. Legalább 10, de az egyik gyártónál 74 összetevő tartalmaz ismert hibákat. A harmadik felek kódjaiban mindenhol találtak hibát. A legjobb esetben csak 642 ismert sebezhetőséget találtak, de volt, akinél 3715 problémát regisztráltak.

Az, hogy a gyógyászati segédeszközök sebezhetők, nem újdonság. Évek óta készülnek hasonló jelentések. Az engedélyezési hivatalok is tudnak róla, de úgy tűnik, a gyártók egyelőre nem tanulták meg a leckét.

Rovatok