Index Vakbarát Hírportál

Egész Etiópiában lekapcsolták az internetet, hogy ne csaljanak a vizsgán az iskolások

2017. június 1., csütörtök 16:57

Egy az egyben lekapcsolták az internetet egész Etiópiában , hogy nehogy megtörténjen a 2016-os incidens, amikor Twitteren, Facebookon és egyéb oldalakon elkezdték kiszivárogtatni a nemzeti vizsgák kérdéseit. A vizsgán - amiknek nem igazán van magyar megfelelője, a négy osztályos gimnázium másodikosainak szól év végén - 1,2 millió diák vett részt.

Az intézkedést kedden vezették be az országban, de a kormány szerint csak ideiglenesen, hogy a diákok nyugodtan készülhessenek a szerdai nemzeti vizsgára, és különben is csak a közösségi oldalak kerültek blokád alá. Más források szerint azonban mindent lekapcsoltak, a Google adatai szerint pedig az intézkedés óta drasztikusan csökkent az etiópiai internethasználók száma. 

A BBC próbálkozott etióp oldalak megnyitásával, köztük az etióp kormány hivatalos site-jával, de nem jártak sikerrel, de mi sem tudtunk etióp weboldalakat elérni.

Etiópiában az egyik legalacsonyabb az internetes kapcsolódási ráta a világon, és a 100 milliós afrikai ország volt az egyik első, ahol a politikai tiltakozások miatt cenzúrázták az internetet. A szokottnál is jobb lehet most ott a hangulat.

Rovatok