Index Vakbarát Hírportál

De tényleg, mi lesz, ha Észak-Korea atommal támad?

2017. június 2., péntek 07:12

Az amerikai Védelmi Minisztérium szerdán tette közzé egy keddi hadgyakorlat felvételeit. A videón látható, ahogy a kaliforniai Vandenberg Légibázisról elindítanak egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM), majd egy, a Csendes-óceánról indított elfogó rakétával megsemmisítik azt.

Az alig egyperces, nyers felvételekből összevágott videón egy GMD (Ground-based Midcourse Defense) elhárító rakétát indítanak a Vandenbergről. Az ICBM-et Kwajalein Atoll rakétaindító bázisáról, a Reagan Test Site-ról bocsátották föl. Az ütközés az utolsó másodpercekben látható.

A hadgyakorlat nem üres erőfitogtatás volt. Észak-Korea az utóbbi időben több rakétaindítási kísérletet hajtott végre. Az Egyesült Államok és Dél-Korea célja, hogy ezekből a kísérletekből ne legyen atomháború. A mostani elfogási kísérlet felkészülés lehetett az éles helyzetre.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea az elmúlt években több közös hadgyakorlatot is tartott. Az északi fél ezt minden alkalommal katonai agresszióként könyvelte el. Az USA azóta a THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) rakétavédelmi rendszert is telepítette Dél-Koreában, viszont ez nemcsak a phenjani vezetésnek, hanem a velük szomszédos Kínának sem tetszik.

Rovatok