Index Vakbarát Hírportál

Menekültek befogadását segíti az Airbnb

2017. június 8., csütörtök 16:51

Új szolgáltatást jelentett be a közösségi szálláshelyfoglaló platformot működtető Airbnb. A cég szórványosan már eddig is segített a szállásadókat összekötni azokkal, akik valamilyen krízishelyzet miatt ideiglenes menedékre szorultak. Az Open Homes nevű projekt ezeket a törekvéseket foglalja egységes keretbe – írja a Verge.

A programba ezen az aloldalon bárki regisztrálhat, és megadhatja, hogyan (milyen napokon, hány főnek) tud segíteni. Jelenleg két fő csoportnak, a menekülteknek és az evakuáltaknak (például természeti katasztrófák helyszínén) lehet segítséget nyújtani. Az önkéntes szállásadókat a rendszer összeköti olyan segélyszervezetekkel, amelyek ellenőrzik a rászorulókat, majd szükség esetén elvégzik nekik a foglalásokat.

Bár a cég már korábban is próbálta megoldani a humanitárius segítségnyújtás logisztikai nehézségeit, a Verge szerint ez a rendszer hatékonyabbnak és gyorsabbnak tűnik az eddigi kísérleteknél.

Jelenleg világszerte hatezer szálláshely érhető el ingyen a projektben, ezek felét olyanok ajánlották fel, akik egyébként nem adnak ki szálláshelyet az Airbnb-n, csak a rászorulóknak akarnak segíteni. A cég célja, hogy öt éven belül 100 ezer bajban lévőt tudjon átmenetileg szálláshelyhez juttatni.

Rovatok