Index Vakbarát Hírportál

Drónnal kémkedett Észak-Korea

2017. június 13., kedd 13:41

Észak-koreai drónt találtak közel a déli határhoz, a pilóta nélküli kis repülőgép többek között a Dél-Koreába telepített amerikai rakétavédelmi rendszerekről készített képeket, jelentette az Associated Press hírügynökség. A drón azonban nem tudta befejezni küldetését, visszatérése előtt lezuhant egy határhoz közeli dél-koreai város határában.

A dél-koreai védelmi minisztérium az alábbi fotót adta ki a demilitarizált sávhoz közel, dombos, fás területen múlt héten megtalált drónról:

A dél-koreai hatóságok azt feltételezik, hogy a drón azért zuhant le, mert elfogyott az üzemanyaga, nem sokkal azelőtt, hogy elérhette volna Észak-Koreát.

A drón egy Sony márkájú digitális fényképezőgéppel volt felszerelve, a memóriakártyán több száz fotót találtak a vizsgálat során. Ezek közül tíz képen amerikai rakétavédelmi rendszerek voltak láthatók, amiket az év elején telepítettek Szongju városába. A többi kép katonai szempontból közömbös területekről, lakóházakról, termőföldekről készült. Azt egyelőre nem tudni, hogy a drón el tudta-e küldeni a repülés során készült képeket kezelőinek.

Az Egyesült Államok az egyre növekvő észak-koreai atomfenyegetés hatására küldött katonai szövetségesének THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) névre keresztelt rakétaelhárító rendszert. Észak-Korea ezt a lépést provokációnak bélyegezte, aminek fő célja az amerikai katonai jelenlét fokozása a térségben. A THAAD-nak Kína sem örült, álláspontjuk szerint az erős amerikai radarok képesek kínai területekre is belesni.

Észak-Korea az utóbbi időben felfuttatta katonai drónprogramját is, déli illetékesek szerint körülbelül háromszáz nem túl modern, de azért működőképes pilóta nélküli repülőgépe lehet az északi hadseregnek. A most megtalált kétmotoros gép sokkal mélyebben repült be déli területek fölé, mint a 2014-ben megtalált egymotoros drón – ez is a folyamatos fejlesztési erőfeszítéseknek a jele.

Rovatok