Index Vakbarát Hírportál

Géppel moderálja a kommenteket a New York Times

2017. június 14., szerda 16:42

Nem akarja feladni az értékes és értelmes hozzászólásokért folytatott harcot a New York Times. A lapnál úgy döntöttek, gépi intelligencia segítségével veszik fel a harcot a trollokkal, hogy kiszűrjék a cikkekhez fűzött olvasói kommentek közül a romboló, ártalmas szövegeket.

A NYT jelenleg a Jigsaw által fejlesztett algoritmust teszteli, írja a Poynter. A Google anyacége, az Alphabet által létrehozott technológia-inkubátor szoftvere a Perspective nevet viseli, és kedden eresztették rá a NYT kommentszekciójára. Idáig a Times olvasószerkesztői bírálták el az egyes kommenteket, mostantól a Perspective által adott osztályozást ellenőrzik, hogy jól sorolta-e be az algoritmus az adott hozzászólást.

Ebben a pillanatban körülbelül a lap cikkeinek tizede kommentelhető, a szerkesztők abban bíznak, hogy a közeljövőben akár nyolcvan százalékra is felkúszhat ez az arány. A maradék húsz százalék esetében valószínűleg nem nyitják meg soha a kommentelést – ezek többnyire a rendkívüli hírek, amik esetében kevés a rendelkezésre álló információ, és többségben lennének a káros spekulatív hozzászólások.

Jared Cohen, a Jigsaw vezérigazgatója szerint az általuk fejlesztett algoritmus segíthet a lapkiadóknak kiszűrni a káros hozzászólásokat, ami megfordíthatja a jelenleg érzékelt trendet, miszerint tömegesen hagynak fel az olvasók a kommenteléssel a mérgező hatású hozzászólások elszaporodása miatt, és sok lap emiatt teljes egészében le is zárja a kommentelés lehetőségét.

Bár a Perspective jelenleg csak néhány lapnál fut, a Jigsawnál azt tervezik, hogy a közeljövőben egyre jobban kiterjesztik az API-t használók körét, és akár nyílt forráskódúvá is teszik.

Rovatok