Index Vakbarát Hírportál

Szolgálatba állt a világ legnagyobb gyémántkereső hajója

2017. június 16., péntek 10:15

Szolgálatba állt a világ minden bizonnyal legnagyobb gyémántkereső hajója Namíbia partjainál. A 157 millió dolláros hajó az afrikai ország és a De Beers gyémántbányászati társaság közös tulajdona, és úgy tervezték, hogy könnyebb legyen vele gyémántot találni az Atlanti-óceán partjainál, írja az MTI az AP jelentésére hivatkozva.

A tavaly Namíbiában kitermelt 1,6 millió karátnyi gyémánt hozzávetőleg 75 százaléka a part menti vízi lelőhelyekről származott, mondta Bruce Cleaver, a társaság elnök-vezérigazgatója. A gyémántipar a namíbiai gazdaság egyik pillére, és a De Beers arra számít, hogy legalább 2050-ig tudja folytatni a gyémántkitermelést az Atlanti-óceánból.

Az újonnan szolgálatba állt hajóval gyorsabban és nagyobb pontossággal, valamint legalább 140 méter mélyen a vízfelszín alatt tudnak kutatni a gyémántok után. A namíbiai költségvetés több mint 80 centet kap minden namíbiai dollárból, amely a De Beers társasággal való együttműködésből származik.

A 113 méter hosszú, 22 méter széles, 12 ezer tonna vízkiszorítású hajót – az SS Nujomát – az afrikai ország 1990-es függetlenné válása után hivatalba lépett első elnökéről, Sam Nujomáról nevezték el, és tavaly januárban bocsátották vízre a norvégiai Kleven Verft AS hajógyárban:

Rovatok