Index Vakbarát Hírportál

200 millió amerikai személyes adatai szivárogtak ki

2017. június 19., hétfő 23:32

Az Egyesült Államok lakosságának csaknem kétharmada érintett abban az adatszivárgási ügyben, amiben egy, a Republikánus Országos Bizottság által megbízott marketingcégen keresztül 200 millió amerikai születési dátuma, lakcíme, telefonszáma és politikai beállítottsága került nyilvánosságra. Az 1,1 terabájtnyi adatot titkosítás nélkül tárolták az Amazon szerverein. Az adathalmot Chris Vickery, egy kiberkockázat-elemző fedezte fel.

Az adatokat elég változatos helyekről gyűjtötték össze, letiltott Reddit-beszélgetésfolyamatoktól kezdve a Republikánus Pártnak pénzt gyűjtő bizottságokig minden szerepel a források között. Az így gyűjtött személyes adatokat egyszerű táblázatokban tárolták, utoljára januárban, Donald Trump elnöki beiktatásakor frissítették, azt viszont nem tudni, hogy mióta tárolták őket a Deep Root Analytics cég nyilvános szerverein.

A cég képviselője a Gizmodónak nyilatkozva teljes felelősséget vállalt, ugyanakkor elmondta, hogy semmi nem utal arra, hogy meghekkelték volna őket. Amióta felhívták az esetre a figyelmüket, szigorítottak a biztonsági rendszereiken, hogy újabb, hasonló eset ne történhessen meg.

A lista személyes adatok mellett felekezeti, etnikai és politikai hovatartozásról is tartalmazott adatokat, de olyan kényes témákhoz fűződő meggyőződésről, mint a fegyverbirtoklás, az abortusz, vagy az őssejt-kutatás.

Hasonló adatbázisokat minden párt készít, ekkora méretű adathalom viszont még soha nem került nyilvánosságra. Az ilyen adatbázisokat főleg marketingcégek használják, hogy jobban megértsék a vásárlói szokásokat, de ilyen modellekre építenek az online reklámok is, az viszont, hogy a republikánusok nyilvánosan, kereskedelmi céllal gyűjtött adatbázist használtak politikai célra, aggasztó, mondja a Privacy International (PI) nevű személyesadat- és magánszféravédő civil szervezet egyik képviselője, Frederike Kaltheuner a BBC-nek.

Rovatok