Index Vakbarát Hírportál

Az okos játékbaba megmondja, hogy érzi magát a gyerek

2017. június 20., kedd 16:18

Egy spanyol kutatócsoport beszerelt egy nem is olyan drága, mindössze 115 eurós (35 ezer forintos) mesterséges intelligencia chipet egy kamerával felszerelt játékbabába, ami így képes lesz értelmezni a gyerekek érzelmeit.

Az okosbaba nyolc különböző érzelmet tud majd azonosítani, köztük a boldogságot és a meglepődést, mindezt online kapcsolat nélkül.

A közeljövőben mindenütt szemeket fogunk látni, amik nem csak megfigyelnek minket, de megpróbálnak segíteni nekünk

- mondta Oscar Deniz projektvezető, a spanyolországi University of Castilla-La Mancha kutatója.

A legjobb benne, hogy nem kell hozzá internet

Deniz chipjeiben az a legjobb az olcsóságán túl, hogy anélkül képes az érzelmek észleléséhez, hogy csatlakozna az internethez. Ez a magánélet és a biztonság szempontjából kiemelten fontos (főleg a szülőknek), hisz így az okosbaba a válaszait nem harmadik féltől szerzi meg videó- és hanganyagok adatbázisba való feltöltésével. 

Jelenleg Deniz projektje a kamerára fókuszál és célja, hogy az okosbaba mindenképp lokálisan oldja meg a problémákat. Ez Massimiliano Versace, a Boston University kutatója szerint is kiemelten fontos, de nem csak a babáknál: például az önjáró autók sem pazarolhatják arra az időt, hogy szerverekkel kommunikáljanak, mikor másodpercek alatt kell dönteniük.

Most még egy olyan világban élünk, ahol az eszközeink ostobák. Holnap már olyan világban fogunk élni, ahol a készülékek képesek gondolkodni 

- mondta Versace. Persze azon, hogy ez mennyire jó vagy rossz, lehetne erkölcsi és morális vitákat folytatni.

Rovatok