Index Vakbarát Hírportál

Feltalálták a lencse nélküli kamerát

2017. június 22., csütörtök 18:25

Az utóbbi években, ahogy a mobilgyártók folyamatosan egymásra licitálva vékonyították el egyre jobban a telefonjaikat, ennek a trendnek a melléktermékeként megjelentek a jellegzetes bumszlik is a kamera hátulján. Így tudták csak megoldani a mérnökök, hogy a mobil is vékony legyen, de a kamera is elférjen. Az iPhone 6-on még sokat viccelődtünk, hogy a hátlapi kitüremkedés miatt billeg, ha lerakjuk az asztalra, de aztán mindenki megszokta, hogy ez az új dizájn.

A Caltech egyetem kutatóinak új találmánya viszont egy csapásra megoldja ezt a problémát: megalkották a lencse nélküli kamerát, amelyben a szenzor és a lencse fénygyűjtő funkcióját egy speciális, OPA (Optical Phased Array) nevű mirkocsip veszi át írja a Digital Trends.

Amellett, hogy a digitális lencse elhozhatja a síkkamerás mobilok korát,  sokkal nagyobb rugalmasságot is jelenthet a mobilos fotózásban. Ali Hajimiri, az OPA vezető fejlesztője szerint például a kamera egy szempillantás alatt képes lesz halszemoptikáról teleobjetívre váltani, hiszen csak szoftveresen kell átállítani.

Ígéretesen hangzik, bár a piaci forgalomba kerülés még odébb van, hiszen az OPA fejlesztése még mindig korai stádiumban tart. Egyelőre csak alacsony felbontású képekkel működik, a következő lépés a felbontás növelése lesz.

Rovatok