Index Vakbarát Hírportál

Leállt egy Honda-gyár a WannaCry vírus miatt

2017. június 22., csütörtök 09:09

Újra felbukkant és felfordulást okozott a WannaCry zsarolóvírus, ezúttal a Honda volt kénytelen időlegesen bezárni egy japán gyárát, miután fertőzött gépek sorát azonosította a hálózatán – írja az Ars Technica.

A WannaCry május közepén a fél világon végigsöpörve sok százezer gépet fertőzött meg, és bár a fenyegetést azóta sikerült visszaszorítani, még mindig előfordulnak újabb incidensek. A kártevő egy eredetileg az NSA által felfedezett és kihasznált, EternalBlue kódnevű sebezhetőségen keresztül jutott be a gépekre, miután ezt a biztonsági rést az NSA-t feltörő Shadow Brokers nevű hekkercsoport kiszivárogtatta.

Bár a Microsoft már márciusban javította a hibát – rendhagyó módon a már nem támogatott verziók, például a Windows XP esetében is –, az más kérdés, hogy sokan nem frissítették azóta se a rendszert a gépükön.

A Honda a Tókiótól északnyugatra fekvő Sayama városában állította le a termelést még hétfőn. A cég nem árulta el, hogyan lehetséges az, hogy egy ilyen globális fertőzés után csak több mint egy hónappal tűnt fel nekik, hogy ők is érintettek. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy véletlenül letiltották annak az oldalnak az elérhetőségét a hálózataikon, amellyel sikerült ártalmatlanítani a kártevőt, így az most aktiválódhatott.

Ebben a korábbi cikkünkben összeszedtük, mit érdemes tudni a WannaCryról és közelmúltbeli feltűnéséről, illetve hogy milyen lépésekkel előzhető meg általában egy zsarolóvírus-fertőzés.

Rovatok