Index Vakbarát Hírportál

Önvezető buszt indít egy amerikai egyetem

2017. június 22., csütörtök 14:17

A Michigani Egyetem hallgatói ősztől már önvezetői buszokkal furikázhatnak egyik óráról a másikra – írja a Verge. A egyetem két buszt indít az Ann Arbor-i kampuszán egy bő három kilométeres, két egyetemi épületet elválasztó távon.

A buszokat a Navya nevű francia startup gyártja. A magas, de viszonylag rövid járművel úgy néznek ki, mintha egy hagyományos kisbuszt satuba szorítottak volna, de így is elfér egyben 15 ember. A kormány, pedál és hasonló idejétmúlt alkatrészek kihagyásával persze jól lehet helyet spórolni. Itt egy korábbi tesztvideón látható: 

A Michigani Egyetem amúgy is aktív az önvezető rendszerek fejlesztése terén, ők tervezték például az Mcityt, is, amely egy komplett, 130 ezer négyzetméteres város kifejezetten arra, hogy az önvezető autókat városi körülmények között lehessen tesztelni. Ez a buszos beruházás is az Mcity közreműködésével valósul meg, és amellett, hogy valóban segít majd a közlekedésben, egyben kutatási tesztprojekt is lesz.

A Navya önvezető buszait egyébként már London és Las Vegas is teszteli, ahogy ezekben a városokban, úgy az új michigani helyszínen is ingyenesen lehet majd utazni vele.

A világ első menetrend szerinti önvezető buszai Lyonban indultak el tavaly ősszel, azokat is a Navya gyártotta. Szintén ősszel kezdték tesztelni az első normál méretű önvezető buszokat Szingapúrban. Berlinben decembertől tesztelik az amerikai gyártmányú Ollit, Bécs pedig szintén a Navya kisbuszait tervezi bevezetni.

Rovatok