Index Vakbarát Hírportál

Olyan ez a csúcskategóriás fülhallgató, mint a jó szex

2017. június 26., hétfő 19:38

Örökre elrontottam a füleimet azzal, hogy kipróbáltam az RHA Dacamp L1 hordozható erősítőt a brit audiotechnikai gyártó CL750-es fülesével kombinálva, mert ez a páros egészen kiváló hangminőséget képvisel. A prémium dobhártya-rezgetésnek persze jó nagy ára van, a hazai boltokban az erősítőért több mint 175 ezer forintot kérnek, míg a füles körülbelül 42 ezer forintért kapható.

A szex sem úgy az igazi, hogy az ember rögtön az első pillanatban összedugja a dolgokat, és pontosan ugyanez a helyzet a CL750 fülessel. Erős acélteste kíméletlenül hosszú előjátékot igényel, mielőtt akcióba lendülnénk, ezért nálam több napon át úgy hevert a lakás valamelyik eldugott pontján, hogy folyamatosan szólt rajta valami. Ezzel a család és a macska idegeire ment, mert mindig azt hitték, hogy véletlenül felejtettem bekapcsolva, de ez teljesen szándékos volt.

Bejáratás után ad ki élvezhető hangokat

Az RHA más acélfüleseire is igaz ez. Az audiotesztek etalonjának mondható What Hi-Fi munkatársai elborzadtak attól, amit először hallottak, de egy hét bejáratás után már jó értékelést adtak.

Abban is különleges a CL750, hogy egyáltalán nem mindegy, mibe dugjuk be. Az elmúlt hónapban kipróbáltuk tucatnyi különféle mobillal, de a legtöbb túl gyenge jelet ad. A Samsung Galaxy S7 közelíti azt, amit elvárunk egy ilyen fülestől, de még az sem az igazi, a lapopokban viszont már van elég erő. Ha mégis út közben használnánk, akkor viszont nincs mese:

az CL750 használatához erősítő kell.

Névleges ellenállása 150 ohm, ez elég magasnak mondható az agybadugós fülesek közt. Érzékenysége 89 dB, a frekvenciatartománya pedig egészen tág, 16 Hz és 45 kHz közötti.

Erősítő alatt persze nem arra a monstrumra kell gondolni, amit a nappaliban tart a csipkés terítő alatt, hanem egy hordozható, tenyérnyi eszközre. Itt kerül a képbe a Dacamp L1, az RHA első olyan terméke, ami nem fülhallgató, és amivel rögtön sikerült is elnyernie a brit cégnek egy Red Dot díját a dizájnra. A Dacampban csatornánként egy-egy digitális-analóg átalakító (DAC) van, és persze dupla erősítő, hogy a nagyobb fejhallgatókat is jól meghajtsa.

Amikor erősítőre dugjuk a CL750-et, valóságos orgiát kapnak a dobhártyáink. Ez kell ahhoz, hogy jó legyen a dinamika, kiegyensúlyozott a hangzás, és a basszus rendesen odacsapjon a dobhártyákra, amikor hiphopot hallgatunk. Szerencsére a mélyek nem túl tolakodók, amikor klasszikus vagy dzsessz szól. Néha előfordul, hogy a magasak egy kicsit erősek, de ebben megint segíteni tud a Dacamp, tekerőkkel lehet -3 és +9 közötti tartományban szabályozni a mélyeket és a magasakat.

A Dacamp azonban némi kihívás elé állít minket a használata során, és nem a hangvilágával, hanem a felépítésével. A hangminőség akkor igazán jó, ha digitális a bemenet, és a külső DAC alakítja át a biteket analóg hullámokká. Ha okostelefon a hangforrás, akkor ez azt jelenti, hogy a microUSB porton kell kapcsolatot létesíteni. Modernebb usb-c aljzatnál még egy átalakítót is közbe kell iktatni, és az sem mindegy, hogy milyet. Van olyan adapterünk, amivel nem ment át a hang, és van olyan is, amivel igen. Bár a hordozható hangcucc a Spotifyból is kihajtja a maximumot, de a legtöbbet a nagyobb felbontású FLAC vagy DSD fájlokkal hozhatunk ki belőle.

A kábelezésnek mindenképpen az lesz a vége, hogy egy csinos kis hurok kanyarog a két eszközünk között. Az erősítő alján találunk egy optikai bemenetet is, valamint az iOS-es mobilokhoz egy teljes méretű usb portot, és van ott még egy vonalkimenet is, ha a hangot nem közvetlenül egy fülesre küldjük rá. A fülesekhez tartozó kimenetek az erősítő tetején vannak: egy 3,5 milliméteres jackdugós nyílás, valamint egy négytűs Mini XLR, az igazán hiperdrága, spéci fülesekhez.

A lényeg végülis az, hogy a Dacamp mindkét végén kiáll egy-egy kábel, tehát képtelenség kényelmesen a zsebünkbe csúsztatni. Nyilván senki sem akarja megtörni a kábeleit, vagy szétbarmolni az aljzatokat, szóval más megoldás kell. Az RHA két gumipántot ad a Dacamphoz, hogy azzal kössük fel a mobil hátára, de ez biztosan csak valami hülye angol vicc, amit mi nem értünk. A gumipánt jó nagy részen letakarja az érintőkijelzőt, amit így elég nehéz nyomkodni. Végül arra jutottam, hogy a gumipánt elég jó ütköző a mobil és a Dacamp között, hogy véletlenül se karcolódjon a mobil hátlapja, és inkább kézben tartottam a szettet. A húsz évvel ezelőtti bunkofonokat is túléltük valahogy, a minőségi zene pedig mégiscsak magaskultúra, annak érdekében szívesen kötünk időnként ilyen kényelmetlen kompromisszumokat.

Rovatok