Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes tankönyv a kiberbiztonságról

2017. június 27., kedd 16:15

Mindenkinek ingyen elérhető, az IT biztonsági alapismeretekről szóló elektronikus tankönyvet adott ki a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

Ma már gyakorlatilag minden munkahely, köztük a sérülékenység szempontjából kritikus közszolgálati, kormányzati munkahelyek sincsenek védve a kibertámadásokkal szemben. Az NJSZT és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet emiatt döntött a biztonsági ismereteket átfogóan bemutató tankönyv kiadása mellett.

A könyvet az NJSZT korábbi tananyaga alapján állították össze, de aktualizált formában, a legújabb szempontok és trendek figyelembevételével. A témát igyekeztek felhasználói, nem informatikai tudásra építő nézőpontból megvilágítani. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hivatalosan a letölthető tananyagai közé sorolja a kötetet.

A főbb témák: rosszindulatú szoftverek, e-mail fenyegetettségek, kártékony programok és botnetek, mobileszközök fenyegetettségei, zsarolóvírusok (ransomware), hozzáférés-védelem, WiFi-eszközök biztonsági beállításai.

A kiadvány célja, hogy mindenki kötöttségek nélkül áttekinthesse a veszélyeket, és ne kelljen nem várt események bekövetkezése után tájékozódnia a kockázatokról.

A könyv letölthető az NJSZT honlapjáról.

Rovatok