Index Vakbarát Hírportál

Rendőrségi kamerákat fertőzött meg egy vírus Ausztráliában

2017. június 27., kedd 09:30

590 gyorshajtási bírságot vont vissza pénteken az ausztráliai Victoria állam rendőrsége, miután kiderült, hogy 55 kamera szoftverét fertőzték meg WannaCrypt vírussal. A kártevőt a karbantartó cég munkatársa pendrive-on terjesztette akaratán kívül – írja az IT Café.

 A csütörtöki bejelentés után további kamerákról derült ki, hogy fertőzöttek, és az állam 280 egységéből már 97 érintett. Pénteken újabb sajtótájékoztatót tartott a rendőrség, ahol arról beszéltek, június tizenötödikén már tudtak a problémáról, az akkor ismert hibákat azonnal javították is.

A kamerákat három különböző cég tartja karban. 150-ről a Redflex gondoskodik, az ő egyik munkatársuk járt körbe fertőzött pendrive-val, amin keresztül a vezérlőszoftverek megfertőződtek a vírussal. Bár a WannaCrypt linuxos rendszereket nem támad, a kamerák szoftverében olyan Windows-komponensek is találhatók, amik miatt a rendszer állandóan újraindult.

A tájékoztatás szerint június 6-a és 22-e között fertőződtek meg a kamerák. A teljes rendszert múlt hét péntekre takarították ki. Ebben az időszakban összesen 7500 bírságot szabott ki a rendőrség a kameraképekre alapozva. A bírságok kiszabását egyelőre felfüggesztették, a vizsgálat végéig döntenek majd róla, hogy melyik érvényes és melyik nem.

A hatóságok szerint más egységekre és berendezésekre nem terjedt át a kártevő, a kamerák ugyanis nincsenek az internetre kötve.

Rovatok