Index Vakbarát Hírportál

A britek új repülőgép-hordozóján Windows XP fut

2017. június 29., csütörtök 14:31

Csodás egy szerkezet a Queen Elizabeth repülőgép-hordozó, a Brit Királyi Haditengerészet legújabb hajója. Háromszáz méter hosszú, 1600 főnyi legénységet tud elszállásolni, a fedélzetén 40 repülőgép parkolhat. A Queen Elizabeth és a testvérhajója, a Prince of Wales lesznek a britek tengeri haderejének ékkövei; a fedélzetről indítható legmodernebb F–35-ös vadászgépek garantálni fogják a vízi és légifölényt.

És ezen a csodálatos konstrukción még mindig Windows XP fut a fedélzeti számítógépen.

A vadonatúj repülőgép-hordozó először hétfőn hagyta el a rosyth-i dokkot, ahol összeszerelték az Egyesült Királyságban gyártott alkatrészeket. A Guardian vette észre, hogy a hajón található számítógépeken még mindig Windows XP fut.

A Windows XP 2001-ben jelent meg. A Microsoft 2008-ban állítoötta le az operációs rendszer értékesítését, és lassan felhagytak a támogatásával is; így próbálták rávenni az embereket, hogy váltsanak a 7-es, 8-as vagy 10-es verzióra. De az átállás nem megy egyik pillanatról a másikra, hiába a kockázatok. Múlt hónapban az Egyesült Királyság egészségügyi rendszerét kifinomult kibertámadás érte: a fertőzött gépek zömén még mindig Windows XP futott.

Nem világos, hogy miért használnak XP-t az új brit repülőgép-hordozón. A Queen Elizabeth gyártása 2008-ban kezdődött; a Microsoft ebben az évben hagyott fel a támogatásával. Lehetséges, hogy a régebbi hajókon rendszeresített számítógépes rendszert használják, és a rendszer egy részét a Queen Elizabethen is használják. De a jelek szerint beválik: azokon az atom-tengeralattjárókon, amik a termonukleáris robbanófejekkel felszerelt Trident rakétákat is szállítják, még mindig Windows XP fut. De az elavult informatikai eszközök és a tömegpusztító fegyverek gyakran alkotnak sikeres párost.

A Queen Elizabeth parancsnoka szerint a Windows XP használata nem jelent biztonsági kockázatot, és az elavult szoftvereket az egész flottában mindenhol folyamatosan frissítik.

Rovatok