Index Vakbarát Hírportál

Hogy keressünk havi 80 milliót az App Store-ból?

2017. június 29., csütörtök 07:20

Az Apple alkalmazásboltja, az App Store tavaly 21 milliárd dollárt fizetett ki az appfejlesztőknek a boltban eladott szoftvereik után. Ez elképesztően sok pénz (és az Apple 30 százalékos jutaléka még nincs is benne!), nem véletlen, hogy a menő mobilos játékok vagy egyéb népszerű appok fejlesztői valósággal úsznak a pénzben. Egy Johnny Lin nevű blogger most felfedezett egy kiskaput a rendszerben, amin át a teljes összegnek csak nagyon apró töredék része folyik ki, de a trükkös programozók apponként havi több tíz-, vagy akár százezer dollárt is kitalicskáznak rajta keresztül.

Lin a legnagyobb forgalmú appok toplistáján vett észre egy fura bejegyzést a produktivitás-növelő iPhone-alkalmazások kategóriában. Itt olyan appok szerepelnek hagyományosan, mint az Evernote, a Dropbox, vagy a OneDrive; a 10. helyen azonban egy merőben ismeretlen alkalmazás, a "Mobile protection :Clean & Security VPN" állt. Így, rossz helyre tett szóközzel a kettőspont előtt, nyelvtanilag helytelen, és egyébként is elég nehezen értelmezhető címmel. Az app leírása még kuszább és értelmetlenebb volt, mintha egy gyengébb automatikus fordítóprogram készítette volna. Ja, és az egész ráadásul ingyenes.

Viszont valahogy mégis csak felkerült a bevételi toplistára, a Sensor Tower elemzőcég havi 80 ezer dollárra becsülte a forgalmát. És a toplista archívuma szerint április 20 óta folyamatosan a top20-ban tanyázott.

A blogger letöltötte az appot, hogy kiderítse, mit csinál. Hát, sok hasznosat nem: végignézi a telefonkönyvet, hogy vannak-e benne duplán szereplő nevek, kiírja mennyi szabad hely van a memóriában és a háttértárban, végül felajánlja egy vírusvédelmi szoftver ingyenes próbaverzióját. És itt jön a csavar: mielőtt az ujjlenyomat-olvasóval az ember a végső megerősítést adná a telepítés engedélyezéséhez, egy apróbetűs figyelmeztetés jelent meg:

Bizony, az ingyenes szolgáltatás heti 99 dollár 99 centes előfizetési díjat varr a felhasználó nyakába - jó eséllyel nem is vírusvédelemért, hanem a nagy semmiért cserébe. Csak 800 embernek kell bedőlnie, és meg is van a havi 80 ezer, vagy még ennél is kevesebbnek, ha feltételezzük, hogy valaki nem lövi le az egészet az első százas kifizetése után. Felmerül viszont a kérdés: hogyan éri el egy ennyire semmilyen, 12 egy tucat app, hogy annyian letöltsék, hogy abból több száz beleessen a végső csapdába is?

A megoldás: hirdetés. Az Apple-nél egy aránylag új, és kiforratlan lehetőség az App Store-keresések melletti hirdetések vásárlása. Ez olyasmi, mint a Google-nél, ahol az első két-három találatnál kis AD felirat jelzi, hogy nem azért került oda, mert annyira releváns, hanem mert fizettek érte, hogy az ilyen típusú kereséseknél megjelenjen. Az App Store-ban viszont ez egy aránylag új lehetőség, az emberek nem feltétlenül ismerik, és persze ugyanúgy appokat dob ki, mint a találati lista - vagyis nem nehéz azt hinni, hogy a hirdetett app megbízható (elvégre mi másért kerülne a találati lista elejére).

Lin több próbakeresést is végzett, és gyanúsan sokszor ugrottak elő ugyanilyen, ingyenes, de a végén mégis csak havidíjat szedő gagyi appok a találati listákon. A "virus scanner" keresésre egy havi százast számlázó "Protection for iPhone" app jelent meg, a "wifi" keresőszóra egy "WEP Password Generator" havi 50-ért. Pár kereséssel Lin 8-10 ugyanilyen üzleti modellel működő kamu appot azonosított, a általában vietnami nevek kíséretében a készítőnél. A legsikeresebb, a Mobile Security Anti Track becsült havi forgalma 300 ezer dollár (több mint 80 millió forint).

Lin blogposztjának megjelenése óta az Apple törölte a Store-ból a Clean & Security VPN-t, de a hasonló trükkel élő alkalmazások nagy része azóta is elérhető.

Rovatok