Index Vakbarát Hírportál

Lássuk, megállja-e helyét a Lego holdrakétája az igazi mellett

2017. július 4., kedd 21:15

Június elsején kezdte forgalmazni a LEGO az év talán legnagyobb dobását: az Apollo holdküldetések Saturn-V rakétáját, egész konkrétan az Apollo-11-hez, az első holdraszálláshoz használt ikonikus monstrumot. Az űrhajózás történetének legnagyobb rakétáját a LEGO Ideas két tagja, egy francia dizájner, Valérie Roche és egy 17 éves osztrák srác, Felix Stiessen álmodta meg és dolgozta ki részletesen.

A LEGO Ideasról annyit mindenképp érdemes tudni, hogy a dán kockagyár hivatalos platformja a kívülről érkező ötletek becsatornázására. Ha valaki olyan készletet szeretne látni a LEGO-tól, amilyet korábban még nem gyártott a cég, megtervezheti, szavazatokat gyűjthet rá, és ha elnyeri a közösség támogatását – ami legalább tízezer szavazatot jelent –, a LEGO felülvizsgálja a projektet, és hivatalosan is döntenek a megvalósíthatóságról.

Valérie és Felix ötlete meglehetősen nagy támogatást kapott (kb. 367 ezer szavazatot) és a LEGO mérnökei is láttak fantáziát benne, így az Apollo 11 küldetés rakétája lett a 17. készlet ami a Lego ideas keretein belül megvalósulhatott. Úgy tűnik egyébként, hogy az űrkutatás iránt érdeklődők komoly Lego-fanatikusok is, erre utal hogy korábban már két témába vágó Lego Ideas készlet is megvalósult: a japán Hayabusa űrszonda és a Curiosity marsjáró robot.

Ez nem rakétatudomány! Megbirkóztunk a Lego holdrakétájával

Ha megépítjük, a rakétamodell 100 cm magas 17 cm széles lesz, azaz körülbelül 1:110 arányú. Összesen 1969 darabból áll, ami az első holdraszállás évének felel meg. A bámulatos történelmi és technikai hűséggel és részletességgel készült modell három fő részből áll, akárcsak az igazi Saturn-V rakéták: az S-IC első fokozatból, a S-II második fokozatból és a S-IVB harmadik fokozatból, aminek tetején esetünkben a Columbia parancsnoki modul, a Sas holdkomp, és a mentőrakéta található, mind szétszedhető, hogy el is lehessen játszani a történelmi Apollo-11 küldetést.

Miután a Lego által rendelkezésünkre bocsátott készletet sikeresen megépítettük, kíváncsiak voltunk, hogyan aránylik az egyméteres játékmodell a 110 méteres igazihoz. Ehhez a 2011-ben Houstonban, a Johnson Űrközpontban készült képeinket hívtuk segítségül, és megrpróbáltuk most ugyanolyan szögekből lefotózni a Lego-rakétánkat. A houstoni rakéta természetesen sosem járt az űrben, mondhatni azt is úgy legózták össze: az Apollo-17 küldetés után törölt 18-as és 20-as küldetésekből visszamaradt rakétafokozatokból áll. Az alábbi képsorozat elég jól szemlélteti, milyen szép, részletgazdag lett a Saturn-V modell: ragadják meg a képpárok közepén a csúszkát és hasonlítsák össze az igazit a játékkal!

A készlet ára a Lego saját webshopjában kis híján 120 dollár - kb 33 ezer forint -, de jól jelzi a készlet iránti felfokozott érdeklődést, hogy átmenetileg nem kapható. Magyarországon hivatalosan július elejétől lehet megszerezni a LEGO Store boltokban.

Az S-IC első fokozat öt F1 hajtóműve
A 2800 tonnás rakétát 68 km-es magasságig emelő hajtóművek
Az első fokozat oldala az emblematikus USA felirattal
Az S-II második fokozat 5 darab J-2 hajtóművel vitte az űrbe a legénységet
A második és a harmadik fokozat találkozása
A UNITED STATES felirat is a retinánkba égett
A 3. fokozatot már csak egyetlen egy J-2 hajtómű tolta előre
A parancsnoki modul a rakéta orrában helyezkedik el, benne ült a három asztronauta, mögöttük a szürke műszaki modulban bújt meg a holdkomp
A mentőrakéta vitte volna biztonságba a legénységet, ha netán gond adódott volna a startnál

Rovatok