Index Vakbarát Hírportál

Mesterséges intelligenciát mindenkinek!

2017. július 4., kedd 13:13

A mesterséges intelligenciák fejlesztését eddig főleg olyan kiváltságos óriáscégek tudták megengedni maguknak, mint a Google és a Facebook. Ezek a vállalatok jelentős lépéseket tettek az MI tökéletesítésében, a Google DeepMind nevű startupja (amit 2014-ben vásárolt fel) például 40 százalékkal növelte a vállalat adatcentrumainak energiahatékonyságát.

A nagy cégeket gyakran érik kritikák, melyek szerint kivonják a szakma legtehetségesebb szakértőit az akadémiai kutatás szabad világából, és exkluzívan a saját vállalatuk számára kutattatnak velük, természetesen nem szerény fizetésért. A mesterséges intelligencia így kötötten, céges keretek között fejlődik, és elérhetetlen marad kisebb vállalkozások számára.

Ezzel a trenddel szemben kíván fellépni az Element AI nevű kanadai startup. A vállalkozás célja egy olyan platform létrehozása, amelynek a kutatói egyetemi posztjuk megtartásával, sok cég közös finanszírozása mellett dolgozhatnak széleskörűen felhasználható MI-k kifejlesztésével – írja az Economist. A platform lényege, hogy szélesebb közönségnek nyissa meg az ajtót az MI felé: kisebb és nagyobb cégek egyaránt csatlakozhatnak hozzá, és előnyt szerezhetnek a megosztott erőforrásokból és kutatásból.

“Habár az MI-technológia elképesztő ütemben fejlődik, nagyon nehéz eljuttatni kisebb szférákba, és specifikusabb követelményekhez igazítani” – nyilatkozta Jean-François Gagné, a startup CEO-ja, aki úgy véli, komoly demokratizálásra van szüksége az iparágnak.

Ha vállalkozása sikerrel jár, az MI-fejlesztések egy másik problémáját is megoldhatja. Az egyes óriáscégek ugyanis hiába járnak élen a fejlesztésben, zárt környezetükben gyakran nincs elég tér arra, hogy az algoritmusaikat különböző területeken, különböző alkalmazásokban használják. Ez azért gond, mert azok éppen a széleskörű információgyűjtés során érhetnék el az igazi potenciáljukat.

A startup platformján a kutatók szabadon dolgozhatnának különböző projekteken, és nem tartoznának titoktartással egy cégnek sem, az információcsere és fejlődés új útjai nyílnának meg. Az Element AI két hete, alig nyolc hónappal indulása után jelentette be, hogy 102 millió dollárnyi finanszírozást sikerült szereznie. A befektetők közt ott van többek között a Microsoft Ventures is.

A cég nemzetközi szinten gyors fejlődésre számít. Terveik szerint 2018 elejére már 250 alkalmazottjuk fog dolgozni világszerte, toronto-i főhadiszállásuk pedig száz fővel bővül. A világ minden pontján befektetnének MI-kutatásokba, és felhasználnák a technológia újításait olyan ágazatokban, mint a kiberbiztonság, a gyártás, a logisztika és robotika.

Az Element AI sikere vagy bukása azon fog múlni, mennyire sikerül gyakorlati alkalmazást találni ezekben az ágazatokban, illetve hogy a mesterséges intelligencia hogyan fog teljesíteni, amikor egy laborkörnyezetből a való világba dobják. Ebbe a kritikus pontba sok kísérlet bukott már bele, gondoljunk csak például a Microsoft órák alatt nácivá váló twitteres csetbotjára. Egy másik veszély lehet az, hogy amennyiben az Element AI-t, csakúgy mint megannyi más sikeres startupot bekebelezi egy nagyvállalat, az pontosan hivatásuk lényegétől fosztaná meg őket.

Rovatok