Index Vakbarát Hírportál

Amikor az összes részvény 123,47 dolláron állt

2017. július 5., szerda 10:43

Egy furcsa pillanatban hétfő délután 123,47 dolláron állt az Amazon, Apple, eBay, Google, Zynga és Microsoft részvényének árfolyama. Egyértelműen hibáról volt szó, mégis sok a furcsaság körülötte.

Ha tényleg ennyi lett volna a cégek részvényeinek értéke, az brutális esést jelentett volna az Amazonnak, Apple-nek és Google-nak, és hatalmas növekedést a Microsoftnak és eBaynek. A Google értéke 623 milliárd dollárról 83 milliárdra esett volna, a Microsofté 1 billiárdra nőtt volna.

A furcsa hiba nem az összes papírt érintette a Nasdaq-n, csak az említettekét. Ráadásul magán a Nasdaq rendszerén nem is jelentkezett a hiba, hanem az olyan szolgáltatóknál rögzült az árfolyam 123,47 dolláron, mint a Bloomberg vagy a Google Finance.

A pillanatnyi kiingás azért volt ijesztő, mert sokan emlékeznek a 2010-es flash crashre, amikor a legnagyobb papírok percek alatt összeomlottak, aztán ugyanolyan gyorsan magukhoz tértek. Az akkori összeomlás persze veszélyesebb volt, mert piaci manipulációk és automatizált kereskedelmi eszközök okozták.

A hétfői árfolyam teljesen más volt, nagy károkat nem is okozott. Indítottak ugyan néhány megbízást ezen az árfolyamon, de a inkább csak arra volt jó, hogy összezavarja a kereskedőket.

Rovatok