Index Vakbarát Hírportál

Nézze meg, mivel repül jövőre New Yorkba!

2017. július 7., péntek 23:19

Budapestről indít közvetlen repülőjáratot New Yorkba és Chicagóba jövő nyártól a lengyel LOT légitársaság, hatéves szünet után lesz ismét közvetlen légi összeköttetés az Egyesült Államok és Magyarország között. A LOT a 2011-ben szolgálatba lépett Boeing 787-800-as Dreamliner repülőgépekkel szolgálja majd ki a magyar fővárosból Amerikába irányuló forgalmat, a pénteki hivatalos bejelentésre el is hoztak és megmutattak egy ilyen korszerű utasszállítót.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Terminal 1 Rendezvényközpontban (azaz a pár évvel ezelőtt bezárt Ferihegy 1 történelmi épületében) tartott ünnepélyes bejelentésen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Magyarországnak komoly versenyhátrányt jelentett az utóbbi időben, hogy nem volt közvetlen összeköttetése az Egyesült Államokkal, noha az Magyarországon a második legnagyobb befektető.

A géppel Budapestre érkezett Mateusz Morewiecki, lengyel miniszterelnök-helyettes is, aki a magyar és lengyel gazdaság fejlődésének perspektíváiról beszélt, és az új légi járat ebben betöltött szerepét méltatta. Felelevenítette azt is, hogy lengyel és magyar két jóbarát. A chicagoi születésű David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője is üdvözölte az új, közvetlen járat elindítását.

A 12 tonna áru szállítására is képes gépek 2018. május 3-án indulnak majd először az Egyesült Államokba Budapestről. Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója elmondta, a járatok New Yorkba hétfőn, csütörtökön, pénteken és vasárnap indulnak és egy nappal később érnek vissza Budapestre, Chicago felé pedig kedden és szombaton közlekednek. Mindkét város felé a tervek szerint dél körül indulnak a járatok és másnap reggel 9-kor érkeznek vissza Budapestre. A LOT Boeing 787 Dreamliner gépeit Budapesten fogják állomásoztatni, és lehet, hogy magyar személyzet is lesz a járatokon.

Budapestről Chicago közvetlenül korábban soha nem volt elérhető, New Yorkba pedig legutóbb az American Airlines üzemeltetett járatokat 2012-ben, a Malév februári csődje után azonban október 28-ával kivonultak a magyar piacról.

A bemutatóra Varsóból érkezett Boeing 787-800 Dreamliner először kiengedett futóművekkel alacsonyan áthúzott a ferihegyi repülőtér leszállópályája fölött, megmutatva elegáns, fehér-sötétkék festését, hófehér hasát és kecses sziluettjét a nézőközönségnek. Ezután tett egy kört, majd landolt, hogy aztán két tűzoltóautó vízsugara közt átvonulva beparkoljon az 1952-ben megnyitott 1-es terminál fő épülete elé. A köszöntőbeszédek után volt lehetőség alaposan, kívül-belül körbeszaglászni a világ egyik legkorszerűbb utasszállítóját, a pilótafülkétől a hátsó konyháig, orrfutótól, hajtóműig.

A bemutatott Boeing 787-800 Dreamliner főbb műszaki jellemzői:


A száraz adatok után az alábbi képek segítségével közelebbről is megismerkedhetnek a BUD-NYC és BUD-CHI közveten járatok repülőgépével.

Rovatok