Index Vakbarát Hírportál

Egy tucat erőmű rendszerét törték fel külföldről megbízott hackerek

2017. július 7., péntek 09:19 | aznap frissítve

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az FBI az USA több államban hackertámadásokat észlelt erőművek, köztük atomerőművek ellen - írta a New York Times csütörtökön. A támadások a közbiztonságra a támadások nem jelentenek veszélyt.

A New York Times információi szerint az elkövetőket még nem azonosították, de támadásaikat valószínűleg egy "külföldi állam" megbízásából követték el. Május eleje folyamatosan hasonló támadások érik az amerikai energetikai rendszereket, a kiberbiztonsággal foglalkozó szakembereknek sikerült több atomerőművet megvédeniük. 

A belbiztonsági minisztérium és az FBI közleményt adott ki, leszögezik: a kibertámadások és behatolási kísérletek az energetikai szektort érintik, "nem jelentenek veszélyt a közbiztonságra", az üzleti életre is csekély hatásuk lehet.

Legalább tizenkét erőművet értek számítógépes támadások, köztük egy kansasi atomerőművet.

Az viszont nem tudjuk, melyik másik erőművekről van szó: belbiztonsági minisztérium szóvivője nem kívánta kommentálni az értesüléseket, így azt sem, hogy a támadások honnan indultak ki, és a hackereknek pontosan melyik erőművek rendszerét sikerült feltörniük.

A Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte: a hackerek külföldi kormányzat megbízásából dolgoznak, az első számú gyanúsított Oroszország. Szintén meg nem nevezett nemzetbiztonsági szakembereket idézve arra is felhívták a figyelmet, hogy a hackerek kifejezetten a sérülékeny számítógépes rendszereket kutatják fel, céljuk az Egyesült Államok áramszolgáltató és áramtermelő hálózatainak megbénítása. 

Rovatok