Index Vakbarát Hírportál

Rendőrt hívott az okoseszköz a családi vitában

2017. július 10., hétfő 09:04

Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a lakásokba betelepített digitális asszisztensek, mint például az Amazon Echo és a Google Home, a mindent halló mikrofonjaikkal tökéletes eszközök lesznek a hatóságok kezében, de egy okoseszköz most egészen váratlan lépést tett, amikor egy brutális családi perpatvar közepén kihívta a rendőrséget.

Az ABC News számolt be róla, hogy Új-Mexikóban az okoseszköz feltárcsázta a 911-es segélyhívó számot, és amikor az operátor a háttérben durva vivát hallott, a rendőrség odaküldött egy kommandós egységet. Jól tették, mert amikor az eszköz közbelépett, Eduardo Barros éppen fegyvert rántott, és a barátnőjére szegezve az alábbi kérdést tette fel:

Te hívtad ki a seriffet?

Ezt értette félre az okoseszköz, és azt hitte, hogy ki kéne hívni a sheriffet. Meg is tette. (Angolul ugyanis a „Did you call the sheriffs?” kérdésből a „call the sheriffs” rész utasításként értelmezhető.) A lakáshoz kiérkező kommandósok pár órán át egyezkedtek a férfival, és mivel a családon belüli erőszak csak egy tétel volt a hosszú bűnlajstromán, hamar őrizetbe vették.

Bár az okoseszköz akciója ezúttal hasznos volt, működése egyre inkább az orwelli teleképet idézi, amely minden pillanatban figyel, hogy leleplezze a bűnös akciókat. Persze még mindig van itt egy lényeges különbség, mégpedig hogy az ilyen eszközök használata nem kötelező, mindenki maga dönthet arról, hogy akar-e ilyen digitális asszisztenst az otthonába.

Cikkünk korábbi verziójában a Google Home neve szerepelt. Forrásunk, az ABC News utólag javította a cikkét, és most már csak okos eszközt írnak, konkrét típus említése nélkül.

Rovatok