Index Vakbarát Hírportál

Linuxot is kapunk a Windows Áruházban

2017. július 11., kedd 16:14

A Linuxot ma már nem tekintik ördöginek Redmondban, hiszen a Microsoft-vezér Satya Nadella stratégiájának a sarokköve, hogy minden létező platformon jelen kell lenniük valamiképpen.

Ennek a fordítottja is valósággá vált azzal, hogy az Ubuntu Linuxot elérhetővé tették a Windows 10 operációs rendszer szoftverboltjában, a Windows Áruházban. Ez egy speciális változata az Ubuntunak, a nyílt oprendszer elkülönített (sandbox) módban fut. A felhasználó hozzáfér a Windowson megosztott fájlokhoz, és kényelmesen tudja használni a Linux terminál parancsait.

A telepítés egy kis buherálást igényel, bár ez a Linux esetében nem túl meglepő. Szerencsére csak annyiról van szó, hogy a hagyományos Vezérlőpulton a Windows funkciók ki- és bekapcsolása menüben engedélyezni kell a Linux telepítését. Ezt követően az Ubuntu futtatásához már csak egy újraindítás szükséges, ami szintén nem meglepő, mégiscsak egy Windowsról beszélünk, ahol létszükséglet az újraindítás. 

Ennek a megoldásnak a fő előnye, hogy nem kell virtuális gépet telepíteni, és azon lépésről lépésre végigvinni az Ubuntu installálását. Később a Fedora és a Suse Linux is elérhető lesz Windowson. 

Rovatok