Index Vakbarát Hírportál

Hahó, ideje szellőztetni!

2017. július 12., szerda 05:50

Az intelligens otthontól elvárjuk, hogy figyelje környezetünket, a levegő minőségét, az időjárást és az adatok fényében akár parancsokat is adjon a többi internetre kötött eszköznek. Az Elgato Eve ezzel próbálkozik több-kevesebb sikerrel.

Másfél éve már kipróbáltuk az Elgato Eve otthonfigyelő rendszerét, akkor belső és külső érzékelőegységeket kaptunk kölcsön. Most ezek új változatát próbálhattuk ki a legújabb Elgato Degree készülékkel és egy mozgásérzékelővel kiegészítve. A Degree-nél látjuk a fejlődést, de az egyszerű érzékelőegységeknek még van hova fejlődni.

Az Elgato Room és Weather elsősorban a hőmérsékletet figyeli. a kültéri időjárás-figyelő egységgel bármikor megnézhetjük milyen a hőmérséklet és a páratartalom kint. Aztán le is vonhatjuk a magunk következtetését minderről. A június végi nagy melegekben teszteltük, amikor még nem vonultak át felettünk a július eleji viharok, így nagy változásokat nem láttunk a grafikonokon, igazán izgalmas adatokra nem bukkantunk. Arra viszont jó volt a teszt, hogy kiderüljön, gond nélkül bírja a jóval harminc fok feletti hőséget.

A szobai egység, az Elgato Room a hőmérsékletet, páratartalmat is figyeli. Ezen kívül még a levegő minőségét is érzékeli, jelez amikor szerinte szellőztetni kellene. Az eszköz az illékony szerves vegyületeket (voc) érzékeli. Ezek olyan szintetikus és természetes anyagok, amelyek a mindennapi életben használt termékek párologtatnak ki. Még szobahőmérsékleten is párolognak ilyen vegyületek, háztartási vegyszerekben, lakkokban, festékekben lehetnek ilyenek. A vegyületek jelentősen befolyásolják a szoba levegőjének minőségét.

Az emberek fejfájással, kimerültséggel, szédüléssel reagálnak erre, de okozhatnak szemirritációt, vagy akár a koncentrálóképesség csökkentését. Az Elgato Roomban a levegő minőségét figyelő érzékelők jeleznek, amikor ezeknek a vegyszereknek a koncentrációja eléri azt az értéket, amikor már hatással lehet az emberre. Ilyenkor érdemes szellőztetni. Ez nyáron nem okozott gondot, hiszen szinte egyfolytában nyitva vannak az ablakok, télen fontosabb lehet ez az információ.

Az Elgato szinte teljesen a Apple alá dolgozik, azt értem ezalatt, hogy eszközeik csak iOS-alkalmazásokkal működnek. Cserébe nagyjából két perc alatt telepíthető és összekapcsolható minden mindennel. Az eszközöket az Apple HomeKit rendszeréhez is csatlakoztatni lehet, így ha több Elgato Eve termékünk van, akár kommunikálni is tudnak egymással. A Room és a Weather azonban nem tud parancsokat küldeni más kütyüknek, a cég legújabb terméke, a Degree azonban igen.

Az Elgato Degree egy olyan kütyü, amely dizájnjában és funkcióiban is eltér a korábbiaktól. A Degree-vel szakítottak az eddig ismert fehér szappantartó formával és egy vékony, szürke keretes apró eszközt gyártottak. A hőmérsékletet, páratartalmat és légnyomást is méri. Ha csak otthon szeretnénk használni, nincs szükség wifire, ugyanis Bluetooth-kapcsolatra is képes. De ha távolról is meg szeretnénk nézni, mi újság otthon, akkor kell egy Apple Tv vagy iPad, amivel a HomeKithez csatlakoztatható.

Az Elgato eddigi eszközeivel ellentétben a Degree utasítást is tud küldeni más  eszközöknek. Ha például túl alacsony páratartalmat mér, akkor bekapcsoltathatjuk a páragépet vele. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a párologtatót a szintén Elgato által gyártott okoskonnektorhoz csatlakoztatjuk, ennek szól a Degree, hogy kapcsoljon be. Vagy ha túl meleg lesz a szobában, ugyanezzel a módszerrel bekapcsoljuk a ventilátort. Ezeket csak elvben tudtam kipróbálni, ugyanis nincs se párologtatóm, se ventilátorom, de okoskonnektort kaptam a tesztelni, így meg tudtam figyelni, hogy ékezik a jel rá, hogy kapcsoljon be. 

A HomeKitre csatlakozott eszközöktől a Siri integráció miatt kérdezni is tudunk. Meg tudjuk például kérdeni, hogy hány fok van odakint és ha nagyon érdekel, akár a levegő páratartalmát is. Elképzelhető, hogy az Apple nemrég bejelentett okoshangszórójához is tudjuk majd csatlakoztatni és akkor szólhatunk is neki, hogy kapcsolja be a ventilátort, ne várjon addig, míg túl meleg lesz.

Az Elgato érzékelőit a hagyományos használaton kívül még olyan helyzetekben tudnám elképzelni, hogy valaki a pincéjében méri folyamatosan a hőmérsékletet, hogy a borai viszonylag állandó hőmérsékleten legyenek.

Összefoglalva, az Elgato teljesen rácsatlakozott az Apple HomeKitjére, androidos eszközökkel nem működik. Viszonylag drága ahhoz képest, hogy valójában a Degree is csak egy hőmérséklet érzékelő, még akkor is, ha néhány alapműveletet végre tud hajtani. Talán azoknak ajánlott, akiket érdekel az időjárási statisztika, napokra, akár hónapokra visszamenőleg is követhetjük az adatok alakulását, és hozzátehetjük a légnyomást is, ha éppen arra lennénk kíváncsiak.

Rovatok