Index Vakbarát Hírportál

Orosz állami kapcsolatokkal vádolják a Kasperskyt

2017. július 12., szerda 14:31

Az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég a weboldalán közzétett közleményben tételesen cáfolta a Bloomberg hírügynökség cikkében ellene felhozott vádakat - írja az MTI. A cikkben azt részletezik, hogy az amerikai kormányzati beszerzéseket bonyolító GSA miért rendelt el tilalmat a Kaspersky egyes termékeire.

Keddi amerikai sajtójelentések szerint a GSA "az Egyesült Államok kormányzata számítógépes rendszereinek és hálózatainak sértetlensége és biztonsága érdekében" nem szerezheti be többé a Kaspersky Lab kiberbiztonsági termékeit. Az amerikai Bloomberg hírügynökség meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva részletesen kifejtette a tiltás okait.

A Kaspersky Lab a Bloomberg állításait tételesen cáfolta, valótlannak, valamint politikai célú csúsztatásnak és ferdítésnek mutatva ki azokat. Eugene Kaspersky, a cég tulajdonos-vezérigazgatója twitter üzenetben adományozott doktori címet "gőzfürdő-újságírásból" (banya journalism) a Bloomberg hírügynökségnek a "politikai program mentén szőtt badarságok" miatt. A gőzfürdő a Kaspersky ellen felhozott vádak örökös motívuma, mivel urbánus legendák szerint a fedett KGB ügynökök ott szoktak egymásnak találkozót adni.

A Kaspersky Lab és szakemberei semmiféle nem helyénvaló kormányzati kapcsolatot nem ápolnak, de a kiberbűnözés visszaszorítása érdekében világszerte együttműködnek a bűnüldöző hatóságokkal, beleértve az orosz bűnüldöző szerveket is

- írja a közlemény.

A Kaspersky a hatóságokkal folytatott együttműködése példájaként kiemeli, hogy a közreműködésével

A Bloomberg cikkében megfogalmazott állítást, hogy a Kaspersky együttműködik az internetes szolgáltatókkal a "nem kívánatos felhasználók" azonosításában és blokkolásában, félrevezető csúsztatásnak nevezi a cég. Valójában ugyanis DDoS-támadások blokkolásáról van szó már az internetes szolgáltató szintjén, mielőtt a támadás elérhetné a kiszemelt célpontot.

A Bloomberg valótlanul állítja, hogy a Kaspersky "aktív ellenintézkedésekkel", vagyis a hackerek gépeinek meghekkelésével bénítja meg azokat. A hekkelés illegális tevékenység - szögezi le a közlemény, hangsúlyozva, hogy azt csak bűnüldöző szervezetek tehetik meg például botnetek felszámolásakor, amihez a Kaspersky szakmai támogatást tud nyújtani.

A Kaspersky közleménye szerint az ellene felhozott technológiai jellegű vádak mindegyike pont olyan csúsztatás, mint amit egyik munkatársa, Igor Csekunov rendőrnek és KGB-tisztnek titulálásával alkalmazott a Bloomberg. Igor Csekunovnak ugyanis csak annyi köze volt a KGB-hez, hogy két éves kötelező sorkatonai szolgálatát töltötte el a határőrségnél, ami a szovjet időkben a KGB fennhatósága alá tartozott. Csekunov emellett soha nem irányította a Kaspersky DDoS támadások elhárításával foglalkozó fejlesztését, mint ahogy azt a Bloomberg állítja.

Rovatok