Index Vakbarát Hírportál

Létrejött a hibátlan hazugsággyártás eszköze

2017. július 13., csütörtök 11:05

Most még csak írott formában öntik magukból a hazugságot a hamis hírek terjesztésében érdekelt szervezetek, de hamarosan tökéletesen hihető videofelvételeket is tudnak készíteni olyan hanganyaggal, amit soha élő ember úgy ki nem mondott. A Washingtoni Egyetem kutatói fejlesztették ki az ehhez szükséges rendszert, és videójukon Barack Obama szájába adtak általuk kitalált mondatokat.

A gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára épülő rendszer addig tanulmányozta Obama beszéd közbeni arcmimikáját, míg képes nem lett valódinak tűnő szájmozgást produkálni bármilyen hanganyaghoz. Ennél durvább dolgot elképzelni sem tudunk:

Orbán Viktor, Donald Trump, Vlagyimir Putyin, vagy bárki más, akit csőbe akarnak húzni, olyan dolgokat mondhat a kameráknak, amit igazából soha nem mondott

A hatás különösen hitelesnek tűnik, ha az illető korábbi beszédeiből raknak össze új hanganyagot. 

Korábban úgy próbálták szinkronizálni a szájmozgást a beszéddel, hogy több emberrel elmondatták ugyanazt a mondatot, és minden egyes hanghoz tartozó szájmozgást külön-külön megpróbáltak rögzíteni. Az amerikai  kutatók ezt a folyamatot egyszerűsítették le azzal, hogy Obama rengeteg órányi elérhető beszédét töltötték fel egy neurális hálózatba, és algoritmusok segítségével állapították meg, hogy melyik hanghoz milyen szájmozdulat tartozik.  

Ez a fajta szinkronizálás nagyon bonyolult, mert az emberek azonnal kiszúrják az apró pontatlanságokat, ha nem úgy mozog a beszélő álla, ahogy kellene, vagy hibásan jelennek meg a fogai.

A kutatók egy egyetemi beszélgetés szövegét használták fel úgy, hogy Obama teljesen más környezetben megjelenve mondja el pontosan ugyanazt:

Elég nyilvánvaló, hogy ezt a megoldást a lehető legrosszabb módon is fel fogják majd használni, de a mesterséges intelligenciára épülő szájmozgás akár még hasznos is lehet bizonyos esetekben. Jobbá válhatnak az animációs filmek, rég halott történelmi alakokat éleszthetnek újra a filmvásznon, és akár a hétköznapi videós csevegés gördülékenységét is biztosíthatja ez a technika, tovább mozgatva a szánkat, amikor a rossz vonalon akadozik a videó továbbítása.

Rovatok