Index Vakbarát Hírportál

Pletykálkodni fognak az okoseszközök

2017. július 19., szerda 12:01

A szenzorokkal és okos háztartási gépekkel felszerelt modern okosotthonok megvalósításának egyik nehézsége, hogy minden eszköznek valahogyan csatlakoznia kell a hálózatra. Ez néha nehezen megoldható, mert a garázskapu túl messze van a háztól, vagy esetleg a vastag falak miatt nem jutnak el a jelek a spájzból a nappaliba, ahol a központi vezérlésért felelős routert elhelyeztük.

Erre kínál megoldást a legfrissebb bluetooth szabvány, amit a rádiós megoldást támogató érdekcsoport Bluetooth Mesh névre keresztelt.

Aki jártas a hálózati eszközök világában, annak már a Mesh név is sokat elárul az új szabvány működéséről. Miközben a legtöbb hálózati kommunikáció központosított, vagyis a laptopok, mobilok és tabletek egy routeren át kapcsolódnak egymáshoz és az internetre, a mesh hálózatokban mindegyik eszköz részt vesz a kommunikációban. Hogy az előző példával éljünk: a laptop is továbbítani tudja a tablet felé a mobil által küldött adatcsomagokat. Vagy fordítva, és ugyanez pepitában.

Ez a fajta kommunikáció különösen hasznos lesz az okosotthonok eszközeinek kommunikációjában, mert nagyon alacsony fogyasztású eszközökről van szó, amelyek a lakás majdnem minden szegletében megtalálhatók.

A Bluetooth Mesh meg tudja oldani, hogy a konyha mélyén duruzsoló okos sütő a hűtőn és a nappali lámpakapcsolóján át küldjön riasztást a mobilunkra, hogy elkészült a vacsora.

Feltéve, hogy mindegyik eszközben van bluetooth, és támogatják ezt az új megoldást.

Elvileg a Bluetooth Mesh hozzáadható a bluetooth 4.0 és 5.0 szabványú eszközökhöz, ám ez kizárólag a gyártókon múlik, nekik kell az új funkciót firmware-frissítéssel eljuttatni az eszközökre. Ami nem biztos, hogy megtörténik, mert a gyártók már csak ilyenek, jobban szeretik úgy bevezetni az új funkciókat, ha azzal együtt új hardvert is eladhatnak.

Rovatok