Index Vakbarát Hírportál

Etikai feketedobozt kell adni a robotoknak

2017. július 20., csütörtök 16:43

Vajon miért döntött úgy a washingtoni robot, hogy beleveti magát egy szökőkútba? Miért jobbra rántotta a kormányt a robotsofőr, és nem balra?

- hamarosan ehhez hasonló kérdésekre fogjuk keresni a választ, amikor elterjednek a mesterséges intelligenciával és önképző algoritmusokkal felvértezett robotok. Mindez nem jelent majd gondot, ha eleve felszereljük a gépeket etikai feketedobozzal, amint azt a brit Surrey Egyetem kutatói is javasolják.

Éppen az Indexen is közölt szökőkutas robotöngyilkosság volt az, ami aktuálissá tette ezt a témát a Surrey napokban megtartott robotikai konferenciáján.

Biztosan előfordulnak majd incidensek a robotok és az emberek együtt éléséből, ez elkerülhetetlen - mondta a The Guardiannak Alan Winfield professzor, aki a robotika etikai kérdéseit kutatja. Történtek már az előbb elmlítettnél nagyobb port felverő esetek, például amikor egy Tesla gyártmányú villanyautó (és nem mellesleg a sofőr is) rosszul mérte fel a helyzetet, és belehajtott oldalról egy kamionba.  

Winfield és az Oxford Egyetemen dolgozó Marina Jirotka professzor javasolták azt, hogy a robotgyártóknak a repülőgépipar jó példáját kéne követni, hogy minden balesetnél utólag kiértékelhessék a vizsgálatokat lefolytató szakértők a robotok által elkövetett akciók láncolatát. 

Rovatok