Index Vakbarát Hírportál

Megvalósítható a Star Wars holografikus sakktáblája

2017. július 20., csütörtök 07:29

Valósággá válhat a Csillagok háborújában megjelenő holografikus sakktábla, amellyel Chewbacca és R2-D2 játszott az egyik jelenetben – írja a Phys.org. A Utah-i Egyetem kutatócsoportja Rajesh Menon professzor vezetésével felfedezett egy olcsó módszert arra, hogy két- és háromdimenziós, színes hologramokat jelenítsenek meg a szemünk előtt. 

Bár az egyetem oldalán közzétett képek ezt nem igazán adják vissza, a kutatók szerint a hologramjaik színekben gazdagok, elég fényesek és valósághűek. Ráadásul mindezt úgy érték el, hogy lézerekre és bonyolult optikákra sem volt szükségük.

A Scientific Reports című tudományos lapban közzétett tanulmányukban arról írnak, hogy a hagyományos módszer, a képek vetítése nem túl hatékony, mert csak a visszaverődő színeket látjuk, a spektrum többi része elnyelődik, és ezáltal nagyon sok fény kárba megy. Az tipikus lcd projektor esetében az összes kibocsátott fény 5 százaléka jut el a szemünkhöz.

Menon csapata a pillangóktól szerzett ihletet. Bizonyos fajok szárnyai ugyanis nem nyelnek el semmi fényt, mindet visszaverik, mégis különböző színeket látunk. A tudósoknak kifinomult algoritmusokkal megoldották, hogy a különböző színek más-más helyen jelenjenek meg.

Ezt a technikát bankjegyek vagy igazolványok másolásgátló biztonsági jelöléseként, hirdetésekben, vagy mondjuk vidámparkokban lehetne jól alkalmazni. Aki ránéz a képre, élethű színeket lát, nem csak monokróm rajzokat. A tudósok még csak kétdimenziós képeket állítottak elő, de azt mondják, hogy a háromdimenziós mozgóképek legyártása sem lesz túl bonyolult. 

Rovatok