Index Vakbarát Hírportál

Egyre több magyar netezik, de még így is átlag alatt vagyunk

2017. július 24., hétfő 08:35

A magyarok internetelérése az utóbbi években folyamatosan nő, de uniós összehasonlításban még mindig alacsony – írja a Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal Magyarország, 2016 című összeállítása [pdf] alapján.

2010-ben még csak a háztartások 58 százalékának volt nethozzáférése, 2016-ban már 79 százaléknak.

Ez még mindig 6 százalékpontos elmaradást jelent az Európai Unió átlagától, jó hír viszont, hogy a különbség csökken, hiszen hat évvel korábban még 12 százalék volt. Az összehasonlításban viszont még a régión belül is le vagyunk maradva: a cseheknél 82, a szlovákoknál 81, a lengyeleknél pedig 80 százalék volt tavaly a háztartások internet-ellátottsága. A 72 százalékon álló románoknál viszont jobban teljesítettünk.

A netelérés minden jövedelmi negyedben nőtt ugyan, de míg az uniós átlag szerint legalacsonyabb jövedelmi negyedhez tartozó háztartások 67 százalékának volt internetelérése, itthon ugyanez csak 41 százalék volt.

A lap kiemeli, hogy nemcsak nemzetközi szinten, de az országon belül is nagyon a különbségek: míg a fejlettebb közép-magyarországi régió jóval a magyar átlag fölött, 86 százalékon állt tavaly, az észak- és dél-alföldi régió csak 72 százalékot ért el – ami ugyan jelentős eltérés, de még így is az eddig mért legkisebb regionális különbség.

A netkapcsolaton belül a háztartások 91 százaléka rendelkezett szélessávú  helyhez kötött  internettel, míg ugyanilyen mobilnettel csak 57 százalék, de ahhoz képest, hogy 2010-ben ez utóbbi még csak 5 százalék volt, óriási sebességgel terjed itthon is a mobilos netezés. Tavaly az emberek 61 százaléka használt már mobilnetet, szemben a hat évvel korábbi 10 százalékkal.

A KSH felméréséből kiderül még többek között, hogy a 2016-os állás szerint 

Rovatok