Index Vakbarát Hírportál

Végre nem kell többet öntözni

2017. július 25., kedd 23:55

Bevallom, nem vagyok túl jó növénytartásban. Elfelejtem locsolni, azt sem tudom, mennyi vizet adjak nekik, őszintén szólva kedvem sincs ezeknek az információknak utánajárni. Virágokat nem is tartok itthon, de néha jó lenne, ha sikerülne egy-egy cserépnyi bazsalikomot vagy mentát néhány hétig életben tartani.

A Parrot Pot nevű internetre köthető cserép állítólag pont erre jó. Ha nálam is képes életben tartani egy fűszernövényt úgy, hogy nekem nem kell a locsolással foglalkoznom, akkor elhiszem, hogy van remény a legelvetemültebb antitalentum növénytermesztőknél is Egy hónapra kaptam kölcsön, és elspoilerezve a végét: a növény életben maradt.

A beüzemelés pillanatok alatt sikerült. Négy darab ceruzaelemet kell beletenni, ez ahhoz kell, hogy az érzékelők az okostelefonos alkalmazáshoz továbbítsák az információt a virágföld állapotáról és a növény környezetéről.

A bazsalikomot kellett még elültetnem, majd az appot beállítani. Kiválasztottam, milyen növényt tettem a cserépbe, így a szoftver tudja, milyen körülmények a legmegfelelőbbek neki, mennyi vizet, milyen időközönként kell kapjon, milyen melegben legyen és süssön-e rá közvetlenül a Nap.

Ha valamely körülménnyel nem elégedett a rendszer, azonnal jön az értesítő. Az ültetés után másodpercek kellettek csak ahhoz, hogy felmérje a virágföld víztartalmát. Mivel 38 százalékos volt, úgy döntött, nem is kell most plusz vizet kapnia a növénynek. De ha úgy döntök, mégis szeretném megöntözni, felülírhatom a döntést. Ehhez nem kell locsolókannával szerencsétlenkedni, az öntözés gombra klikkelve a cserép felső részén lévő apró csövekből vízsugár spriccel ki és megöntözi a növényt.

A cserép tartályába 2,2 liter vizet önthetünk, ebből gazdálkodik, míg el nem fogy. Folyamatosan figyelemmel kíséri a tartalék vízmennyiséget, mi is bármikor utánatölthetünk. Ennek a víznek és az érzékelőknek köszönhető, hogy szinte bármeddig magára hagyhatjuk a növényt. Ha elutazunk, nyaralni megyünk vagy simán csak állandóan elfelejtünk gondoskodni róla, nincs gond.

A Parrot Pot tanácsokat is ad, nemcsak a növényekre vigyáz. Ha teljesen kezdők vagyunk, akkor is megmondja, hova és mikor érdemes ültetni, akár kültérre is. Azt is megkérdezhetjük, hogy az adott évszakban a területre jellemző éghajlati és időjárási viszonyok mellett melyik növény érzi magát a legjobban. Kültérre nekem levendulát, szőlőt és petrezselymet ajánlott és ezek tényleg nőnek a kertben, úgyhogy azt hiszem véletlenül is sikerült jól döntenünk néhány évvel ezelőtt, amikor haszonnövényeket választottunk.

Az okos virágcserép tökéletesen működött. Éppen annyi információt adott a bazsalikomról, amennyire szükségem volt, és életben tartotta még úgy is, hogy közben sokszor nem voltunk otthon. Távolról is figyelemmel tudtam kísérni a növény állapotát, mindig tudtam, mikor kap vizet. Nem mintha ez az információ bármit is jelentett volna, de jólesett, hogy valaki (vagy valami) azért törődik Basillel. Ja igen, a Pattor Potban nevelt növénynek nevet is lehet adni, én fantáziadúsan a Basil névre kereszteltem.

Egy a gond a Parrot Pottal, hogy drága. Az intelligens virágcserép 40 ezer forintnál kezdődik, így ha több növényt szeretnénk ezzel a módszerrel életben tartani, mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

Rovatok