Index Vakbarát Hírportál

A kínaiak négy év múlva le akarnak szállni a Marson

2017. július 28., péntek 16:52

Az amerikaiak és az oroszok mellé az űrversenyben is felzárkózni kívánó kínaiak bejelentették, hogy 2020-ra el akarják készíteni a saját Marsjárójukat, amit egy évvel később fel is juttatnának a vörös bolygóra. A Kínai Nemzeti Űrügynökség (angol rövidítése CNSA) a Mars-szondával akarja beelőzni ázsiai vetélytársait is, Dél-Koreát és Indiát, akik űrszondát már küldtek a Marshoz, de nem szálltak le a bolygóra.

Peking tavaly elfogadott terveik szerint 2030-ra szeretne űrhatalom lenni, a kutatási és fejlesztési potenciált a jelek szerint pedig elsősorban a Mars-kutatásra akarják fordítani. „A Mars a kínai űrkutatás kulcsterülete lesz a jövőben” – hangsúlyozza a NASA kínai megfelelője.

Kína a Góbi-sivatagban épít egy szimulált Mars-állomást, ami egyszerre lenne kiképző hely, kutatási laboratórium és – bizonyára erős korlátozásokkal – turistalátványosság.

Kína  a világon harmadikként küldött az űrbe űrhajóst saját rakétájával, és szintén ők  voltak a harmadikok, akik sikeresen juttattak holdjárót a Holdra.  A tervek szerint 2036-ig embert is küldenek a Holdra.

Rovatok