Index Vakbarát Hírportál

Orosz hekker: Az FBI ajánlatot tett, hogy Trump ellen valljak

2017. július 28., péntek 15:20

Legalább öt orosz kiberbűnözőt kaptak el amerikai kezdeményezésre Európában az elmúlt hónapokban. Az AP által – részlegesen – feltárt sztori szerint az amerikaiak összehangolt támadást indítottak az orosz hekkerek ellen, az azonban nagyon nem egyértelmű, hogy ez mennyire szól közvetlenül a Trump megválasztása körüli állítólagos orosz titkosszolgálati játszmákról. Az orosz gyanúsítottak szerint Amerika politikai ügyet próbál csinálni az egészből, egyikük egyenesen azt állítja, az FBI alkut kínált neki, arra akarták rábírni, hogy valljon Trump ellen.

A letartóztatott oroszok között nagy múltú, a maguk területén elismertnek számító hekkerek vannak, akik az ügyvédeiken keresztül most azt kommunikálják, hogy az akció valójában a Trump megválasztása körüli, illetve az elnök orosz kapcsolatainak feltárásáról szóló vizsgálódásokkal függ össze.

Az orosz informatikai hadviselés szakértőjének számító Andrej Szoldatov is hajtóvadászatról beszél, szerinte az amerikaiak próbálják megérteni „az orosz hekkerek komplikált világát”, és azt a bonyolult viszonyt, ami a hekkereket az orosz állambiztonsághoz köti. Ebben az is benne lehet, hogy a korábbi cselekmények miatt már eleve üldözött hekkereknél próbálják lecsekkolni, hogy vannak-e orosz állambiztonsági kapcsolataik is. Ennek azonban van egy sokkal súlyosabb változata is: eszerint az amerikai hatóságok koncepciós eljárásban próbálják belekeverni a hekkereket a nagypolitikai botrányba, sőt, az is elhangzik, hogy az FBI egyenesen Trump ellen akarja felhasználni őket.

Ezt állítja legalábbis az egyik gyanúsított, Jevgenyi Nyikulin ügyvédje. Nyikulint tavaly októberben tartóztatták le Prágában, azóta az amerikaiak és az oroszok is azt szeretnék, hogy a csehek nekik adják ki. Nyikulin jóban volt a Kremlhez közel álló körökkel, például az orosz védelmi miniszter Szergej Sorgu lányának baráti társaságával. Nyikulin egy elég erős kijelentést tett: eszerint Prágában kétszer kivitték a börtönből, és egyezséget kínáltak neki: ha azt mondja, hogy orosz kormányzati parancsra részt vett a Demokrata Párt informatikai rendszerének a meghekkelésében, kiengedik, amerikai útlevelet, szülei pedig menekült státuszt kapnak. Nyikulin ügyvédje szerint egy FBI-ügynök tette az ajánlatot, akinek a célja a Trump elleni eljárás lett volna.

Az amerikai hatóságok természetesen tagadnak. Az kiderült, hogy másokkal együtt egy FBI-ügynök valóban részt vett a prágai kihallgatásokon, de semmilyen alkuról nem volt szó – mondják. Elképzelhető persze, hogy orosz terelésről van szó, de az AP azt is felveti, hogy maguk a hekkerek akarhatják megkavarni a szálakat azzal, hogy az ügyüket átpolitizálva azt a benyomást keltsék, hogy az  eljárások összefüggenek a Trump-botránnyal – miközben az amerikai hatóságok már régóta nyomoznak ellenük, a politikától függetlenül.

Rovatok