Index Vakbarát Hírportál

Az Apple segít Kínának a Nagy Tűzfal mögött tartani a kínaiakat

2017. július 30., vasárnap 13:58

Az Apple kínai ága rászállt a VPN-szolgáltató alkalmzásokra, írta a New York Times. A virtuális magánhálózatot szolgáltató appek abban segítenek a kínai felhasználóknak, hogy Kínán kívüli hozzáféréssel böngészhessék az internetet, tehát megkerüljék a Nagy Tűzfalat, az országban érvényes internetkorlátozásokat. Kínából például a Facebook sem elérhető, saját social network hálózatukat, a Weibót használják - sokáig az terjedt, hogy mégis az országból kerül ki a Facebook legtöbb felhasználója, ezt azonban a közösségi média adatai cáfolják.

Az Apple most több kínai VPN-appet, például az ExpressVPN-t is értesítette, hogy az alkalmazást eltávolították az App Storeból. Az érvelés szerint az alkalmazás Kínában illegális szolgáltatást nyújt, ezért vonták vissza.

A Nagy Tűzfalat eddig nem volt túl bonyolult megkerülni, a VPN-appekkel könnyű volt titkosított "alagúton" keresztül Kínán kívüli forrásról csatlakozni az internetre. Ez most az Apple-nek köszönhetően egy ideig biztosan nehezebb lesz (nincs kétségünk, hogy a kreatív felhasználók hamar megtalálják a módját a probléma áthidalásának).

Az mindenképpen érdekes, hogy a Kínában óriási felárral árusító Apple most elkezdte szigorúbban betartani a helyi törvényeket. Akár az is lehet a háttérben, hogy a kínai piacon erős hátrányban lévő Apple érdekérvényesítés céljából feküdt rá most az állami internetpolitika betarttatására.

Rovatok