Index Vakbarát Hírportál

Az Apple nem akar bíróságra járni, inkább 1,7 milliárd eurót fizet a Nokiának

2017. július 30., vasárnap 18:34

Az Apple és a Nokia peren kívül megegyeztek egy egyszeri, 1,7 milliárd eurós (ez forintban úgy 518 milliárdot jelent) kártérítésben, így nem kell bíróságon egyezkedniük arról, mekkora kárt okozott a Nokiának az, hogy a szabadalmait engedély nélkül használta az Apple az iPhone-ok gyártásakor. A dolgot egyik fél sem verte igazán nagy dobra, egy Nokia-rajongói blog szúrta ki a cég második negyedéves gyorsjelentésében az apró betűs részben. A további együttműködés részleteire, vagyis hogy mostantól hogyan és mennyiért használja az Apple jogtisztán azokat a bizonyos szabadalmakat, szintén nem hozták nyilvánosságra.

A Nokiának, mivel annak idején, az okostelefonok előtti korszakban a mobilgyártás piacvezetője volt, egy rakás szabadalma van, amiket más cégek kénytelenek licencdíjat fizetve használni a saját készülékeikben. Az Apple-lel már volt egy bírósági ügye a cégnek szabadalmi ügyben, annak 2011-ben egy kölcsönös megállapodás vetett véget. Tavaly azonban újraindult a vita, mert az Apple nem akarta tovább fenntartani a szerződést, arra hivatkozva, hogy a Nokia a piaci helyzetével visszaélve próbálja előnytelen feltételekbe belekényszeríteni. A vita elmérgesedett, az Apple válaszcsapásként ki is tiltott a boltjaiból egy csomó iPhone-kiegészítőt, amit a Nokia egyik leányvállalata gyártott.

Az 1,7 milliárdos összeg az Apple-nem nem igazán tétel, lévén a világ legnagyobb, 250 milliárd dollár körüli készpénztartalékán ül. A szebb napokat is látott Nokia azonban biztosan nagyon jól jár vele, jó kérdés, hogy mire fogja majd felhasználni.

Rovatok